INTERVIU | Vicepremierul român Costin Grigore Borc încurajează investițiile românești în R. Moldova

  • 05 Noiembrie 2016 15:16
INTERVIU | Vicepremierul român Costin Grigore Borc încurajează investițiile românești în R. Moldova

O serie de proiecte în domeniul energetic, economic și cooperare transfrontalieră au fost discutate vineri, 4 noiembrie, la Chișinău, în cadrul lucrărilor Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova - România.

Delegația din România a fost condusă de către vicepremierul român Costin Grigore Borc, ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. Vă prezentăm un interviu realizat de Ina Guțu cu oficialul de la București.

Radio Chișinău: Domnule Borc, vă rugăm, pentru început, să rezumați  acordurile semnate astăzi la Chișinău din perspectiva importanței acestora pentru dezvoltarea și relațiile cu Republica Moldova ?

Costin Grigore  Borc: Comisia mixtă la care am luat astăzi parte, alături de vicepremierul Republicii Moldova, domnul Calmâc, a trecut în revistă foarte multe domenii, dar ceea ce este principal - este dezvoltarea pe care o ia domeniul energetic, interconectarea pe gaze, interconectarea pe energie electrică. România, prin societatea Transgaz va asigura o parte din proiectarea gazoductului Ungheni-Chișinău și sper ca prin aceeași societate să participe și la construcția, și, evident, la operarea acestui gazoduct.  Suntem puțin mai în urmă la interconectarea de rețele electrice,  dar cred că experiența Transgazului poate fi tradusă, către Transelectrica și mai departe să încercăm pe același mecanism, al unui grant oferit de statul Român pentru proiectarea liniei electrice, ca să avansăm și pe linia electrică.

S-a discutat foarte mult și despre cooperarea în domeniul agricol dintre Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ANSA) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) din România. S-a semnat un acord privind protecția consumatorului între cele două țări, un acord în domeniul vamal unic care va permite un mai bun trafic de mărfuri și de persoane între România și Republica Moldova.

De asemenea, este foarte important că România sprijină parcursul european al Republicii Moldova, că în tot ceea ce ne propunem să facem discutăm despre un sprijin în direcția integrării europene a Republicii Moldova, un sprijin pe care România cred că îl poate oferi datorită experienței pe care a acumulat-o în perioada de preaderare dar și de cât timp suntem membri UE.

Radio Chișinău: Cât de realist vi se pare începutul anului 2019 pentru finalizarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, dată menționată de domnul Calmâc, și vă rugăm să ne spuneți în ce constă acel instrument de garantare prin intermediul EximBank, despre care ați vorbit în discursul dumneavoastră. Are legătură cu faptul că o bancă  cu capital străin va da o mai mare siguranță?

Costin Grigore Borc: termenul de debut al anului 2019 este unul pe care Transgazul l-a avansat. Vom vedea la sfârșitul perioadei de proiectare dacă acest termen este realist. Deocamdată avem încredere. Uitându-mă la experiența pe care o are astăzi Transgaz în interconectări și în construcția de gazoducte în România, cred că este un termen fezabil. În ceea ce privește EximBank, aceasta vine să garanteze investițiile firmelor românești în Moldova. S-a precizat în cadrul sesiunii comisiei mixte că dacă pentru o dobândă medie pe care astăzi Republica Moldova ar putea să o obțină pentru împrumut pentru investiție ar fi de 10 la sută, EximBank poate garanta împrumuturi ducând această dobândă la 2-3%, ceea ce pentru proiecte mari este o foarte mare diferență de finanțare și care sprijină investițiile românești. Fiind o bancă a statului român, EximBank, garantează investițiile românești pentru întreprinderile românești care investesc în România. Guvernul Cioloș este foarte dornic să-și dezvolte investițiile românești în străinătate. Bineînțeles că primele locuri în care vrem să ne dezvoltăm aceste investiții sunt în țările vecine, implicit Republica Moldova unde nu avem doar interese economice, dar este și foarte simplu să faci afaceri, vorbim aceeași limbă,  nu avem nevoie să traducem documente, nu semnăm mai multe versiuni ale documentelor. Ușurința mediului de afaceri este mult mai importantă și vrem să sprijinim întreprinderile românești care investesc în Republica Moldova.

Radio Chișinău: Referindu-ne la investiții, dumneavoastră ați menționat dorința investitorilor din România de a -și extinde investițiile în Republica Moldova, care este potențialul acestor investiții și care credeți că sunt domeniile principale în care aceștia ar fi dispuși să investească.

Costin Grigore Borc: În primul rând eu aș încuraja toți investitorii români să participe la toate procesele de privatizare pe care Guvernul de la Chișinău le va derula. Înțeleg că vor fi pachete de întreprinderi scoase la privatizare chiar din luna decembrie a anului viitor. Aici s-ar putea să existe interesul unor întreprinderi mari de stat. În România există întreprinderi precum Electrica, Hidroelectrica, Romgaz care au un rezervor de lichidități redutabil și își pot permite să facă investiții de mare anvergură, dar în același timp eu aș încuraja și micile întreprinderi să investească în Republica Moldova. Dacă nu mă înșel, cel mai mare număr de firme românești în străinătate sunt în Republica Moldova.

Radio Chișinău: Domnule Borc, ați subliniat în discursul dumneavoastră că România își dorește ca Republica Moldova să continue parcursul european, este cumva un mesaj adresat special în preajma alegerilor?

Costin Grigore Borc: Nu aș vrea să citiți mai mult în mesajul meu decât ceea ce am spus. Relația economică pe care o are România cu Republica Moldova este foarte importantă, este o relație foarte bună între cele două state. Vizitele președintelui R. Moldova la București, ale premierului Filip și cele ale lui Dacian Cioloș, sunt relații mult mai profunde decât o simplă relație economică. Încă de la început, noi considerăm că parcursul european al Republicii Moldova este foarte important. Dorim să sprijinim cu toate forțele acest lucru. Îmi doresc ca de fiecare dată când mergem la Bruxelles, pe lângă proiectele românești pe care le susținem, să avem și un punct în a sprijini integrarea Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-6,76
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău