INTERVIU | Siegfried Mureșan: Știm acum cu siguranță că într-o zi R. Moldova va deveni stat membru al UE (AUDIO )

  • 22 Februarie 2023 06:02
0%
00:00:00
00:00:00

R. Moldova este astăzi într-o legătură mai strânsă cu Uniunea Europeană decât a fost oricând, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, președinte al Comisiei parlamentare de asociere UE - R. Moldova, într-un interviu pentru Radio Chișinău. El a subliniat că UE are toată încrederea în noul Guvern de la Chișinău și că partenerii europeni au înțeles că R. Moldova va continua cursul european, scrie Radio Chișinău.

„De la începutul invaziei ilegitime, neprovocate a forțelor armatei ruse în Ucraina și până astăzi, Federația Rusă a reușit să unească R. Moldova și UE. Atât oamenii în UE, cât și oamenii din R. Moldova au înțeles că numai împreună putem depăși această situație, că trebuie să ne ajutăm. UE a luat multe măsuri, a luat multe decizii în sprijinul cetățenilor R. Moldova. În energie, achiziționăm la nivel european, acum la comun achiziționăm gaze și le stocăm și la dispoziția R. Moldova. Vrem ca niciodată R. Moldova să nu mai poată fi șantajată cu energie, cu gaze de Federația Rusă.

Ne-am ajutat, ne-am apropiat și politic și instituțional. R. Moldova a depus cerere de aderare la UE și-n mai puțin de patru luni a răspuns pozitiv, UE a acordat R. Moldova statutul de stat-candidat și UE a spus cu subiect și predicat: aveți perspectivă europeană. Știm, acum cu siguranță că într-o zi R. Moldova va deveni stat membru al UE. Procesul până acolo va fi unul de durată, va trebui să muncim, dar există această perspectivă europeană și există ceastă voință de a merge împreună înainte și de a ne ajuta oricând e nevoie de ajutor”, a subliniat  europarlamentarul Siegfried Mureșan.

”Am înțeles cu toții în ultimele săptămâni că Federației Ruse nu-i convin lucrurile bune care se întâmplă în Rep. Moldova. Oamenii în Rep. Moldova doresc libertate, justiție, dreptate, să trăiască ca cetățenii din Uniunea Europeană și acest lucru este exact pe dos cu ce vrea Federația Rusă. Federația Rusă vrea ca oamenii să fie slabi, șantajabili, controlabili, manipulabili, mutați de colo colo în interesul liderilor politic. De aceea oamenii în Rep. Moldova trebuie să cunoască faptul că Federația Rusă s-ar putea să încerce provocări în Rep. Moldova și este foarte important ca oamenii să rămână calmi, să aibă în autorități, să cunoască situația, să asculte ce spun autoritățile, să se informeze din surse credibile. Toți acești factori contribuie la siguranță, la securitate. Apropo de faptul că la Varșovia lideri importanți vor discuta inclusiv despre situația din regiune, arată că există preocupare și există încredere la nivelul liderilor europeni și mondiali în modul în care Rep. Moldova este condusă.

Rep. Moldova este văzută ca fiind partener bine condus, în care se poate avea încredere și nu va fi lăsată singură și soluțiile pentru a spori securitatea vor fi luate cu partenerii internaționali”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău