INTERVIU | Raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoș Tudorache: Cred în continuare în șansele R. Moldova de a se apropia de UE, deoarece Chișinăul este deja într-o relație privilegiată cu spațiul comunitar (AUDIO)

  • 13 Ianuarie 2020 09:09
0%
00:00:00
00:00:00

În acest moment, sprijinul financiar al UE este încă accesibil pentru Republica Moldova. Însă, dacă de la Chișinău semnalele și acțiunile politice denotă o îndepărtare de la angajamentele luate, atunci consecințele se vor vedea imediat, inclusiv în plan financiar. Declarația a fost făcută de raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache.

Într-un interviu pentru Radio Chișinău el a vorbit despre situația politică din R. Moldova, calificând actualul Guvern drept unul politici, asumat de Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat. El a comentat și faptul că prim-ministrul Chicu a ales să facă prima sa vizită oficială la Moscova.

Faptul că un guvern menține relații de bună vecinătate în jurul țării respective nu e neapărat un lucru rău(…) Cred că Domnul Chicu, alegând să meargă prima oară la Moscova, a vrut să dea un semnal că pentru guvernul pe care-l conduce relația cu Rusia, cu Moscova este foarte importantă. Și cel puțin eu așa înțeleg, că această relație este mai importantă decât relația cu Bruxellesul sau Bucureștiul”, a afirmat Dragoș Tudorache.

De asemenea, raportorul s-a referit la necesitatea reformelor în justiție și elucidarea fraudei bancare. Dragoș Tudorache a remarcat că anul 2020 este unul foarte important pentru R. Moldova.

„Vine un an politic foarte important pentru Republica Moldova, vin momente electorale foarte importante. Și în pregătirea acestor momente electorale, e bine ca scena politică și exprimarea forțelor politice să fie cât mai liberă. Însă semnalele pe care le vedem de la Bruxelles, vedem din nou o acaparare a spațiul media de către forțelor guvernamentale. Și, din punctul meu de vedere, felul în care Guvernul va reuși să garanteze exprimarea politică liberă a tuturor forțelor angajate în procesele politice și electorale este unul din factorii importanți de analiză a modului în care manifestările și mecanismele democratice în R. Moldova funcționează”, a subliniat raportorul.

Eurodeputatul a explicat și la ce etapă este acum sprijinul financiar pentru R. Moldova, menționând că UE va încerca să nu-i lase pe cetățenii R. Moldova să suporte consecințele acțiunilor politicienilor.

„La acest moment, suntem încă în faza inițiată în vară, de la momentul învestirii Guvernului Sandu și anume faza în care toate mecanismele financiare au fost redeschise și UE prin toate instituțiile ei acționează cu toată deschiderea pentru acordarea sprijinului financiar și a tuturor celorlalte mecanisme financiare între Uniune și Republica Moldova. Însă, ele rămân, așa cum au fost întotdeauna, condiționate de acțiunea politică de la Chișinău. În toate întâlnirile care au avut loc de la schimbarea guvernamentală până acum, au fost spuse foarte clar. Da, la acest moment sprijinul financiar este încă accesibil, însă dacă de la Chișinău semnalele și acțiunile politice denotă o îndepărtare de la angajamentele luate, atunci consecințele se vor vedea imediat inclusiv în plan financiar. Noi vom încerca întotdeauna să echilibrăm măsurile luate în așa fel încât beneficiarii finali, în mare parte atunci când e vorba de cetățenii R. Moldova, să nu sufere. E limpede pentru noi că nu ei trebuie să suporte consecințele acestor acțiuni politice de la Chișinău și a modului în care relația UE-Chișinău funcționează. Însă Guvernul din R. Moldova trebuie să înțeleagă că poartă responsabilitatea pentru modul în care acest sprijin financiar va continua să funcționeze”, a precizat Dragoș Tudorache. 

Totuși, raportorul Parlamentul European pentru R. Moldova, Dragoș Tudorache, este optimist în privința viitorului european al Chișinăului.

Cred în continuare în șansele R. Moldova de a se apropia de UE, deoarece Chișinăul este deja într-o relație privilegiată și, cred eu, benefică cu spațiul comunitar european. Dar eu rămân optimist și aș spera ca cetățenii R. Moldova să rămână optimiști în ceea ce privește șansele viitoare de a continua apropierea de UE. Și da, eu unul îmi doresc ca acest proces să se finalizeze cu statutul de membru al Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Indiferent că se va întâmpla într-un an, doi sau zece, este un proces care va dura și care clar nu e unul ușor. Dar e un obiectiv pe care îmi doresc ca R. Moldova și cetățenii ei să nu-l abandoneze niciodată, pentru că R. Moldova are această vocație și trebuie să rămână ancorată în acest parteneriat și cred că se poate face”, a mai spus Dragoș Tudorache.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău