INTERVIU | Președintele Grupului de Inițiativă al Românilor din Basarabia: „Scopul nostru este de a reprezenta interesele comune ale elevilor și studenților din Basarabia, care își fac studiile în județul Suceava”

  • 22 Iulie 2021 13:12
INTERVIU | Președintele Grupului de Inițiativă al Românilor din Basarabia: „Scopul nostru este de a reprezenta interesele comune ale elevilor și studenților din Basarabia, care își fac studiile în județul Suceava”

Radio România Chișinău realizează o serie de interviuri cu asociațiile reprezentative ale basarabenilor din România pentru a vă prezenta mai multe detalii despre cum e să studiezi peste Prut și care este rolul asociațiilor. Astfel, am discutat cu președintele Grupului de Inițiativă al Românilor din Basarabia, Doloșcan Mihaela.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia din Suceava? 

Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia este o organizație civică și social-culturală, înființată în 2007, care are drept obiective strategice apărarea drepturilor și intereselor membrilor săi (elevii și studenții din Republica Moldova care își fac studiile în România). În cadrul GIRB activează la moment 47 de voluntari, membri ai unui din cele 4 departamente ale organizației, și anume: Departamentul Educațional, Departamentul de Resurse Umane, Departamentul de Proiecte și Finanțe, Departamentul de PR și Imagine.

 

Sunteți o organizație non-guvernamentală de voluntariat. Cum convingeți tinerii să se implice și să adere la Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia din Suceava?

Reușim să convingem tinerii să se implice în GIRB cu ajutorul proiectelor implemenatate. Munca noastră începe odată cu admiterea și se finalizează cu sfârșitul anului universitar, și tot așa. Reușim să convingem tinerii încă din perioada admiterii să facă parte din echipa noastră, pentru a putea ajuta la rândul lor pe cei din urmă.

Cu ce probleme se confruntă elevii și studenții basarabeni și care sunt soluțiile propuse de voluntarii din Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia din Suceava pentru ei?

Cea mai mare problemă pentru unii studenți și elevi reprezintă costul căminului. Au fost înaintate demersuri în această privință, însă la USV, atât românii, cât și românii de pretutindeni trebuie să achite căminul. Dat fiind faptul că această problemă persistă de foarte mult timp, toți studenții și elevii se conformează acestei hotărâri.

Ne puteți numi câteva campanii sau proiecte de succes pe care le-ați implementat de-a lungul timpului?

Anul universitar începe cu Campania „Adoptă un Boboc”, proiect realizat pentru studenții din anul I, pentru a-i ajuta să se integreze într-o țară nouă, într-un oraș nou. Acest proiect începe încă din luna iulie a fiecărui an, perioadă în care studenții voluntari ajută viitorii studenți să depună actele la facultate, urmând luna octombrie, în cadrul căreia se desfășoară diverse activități menite să sporească interesul studenților pentru voluntariat. După finalizarea acestui proiect, circa 20 de studenți aderă la GIRB.

 

  • Festivalul Cultural Basarabia este un proiect care promovează valorile, tradițiile și obiceiurile Republicii Moldova. Acesta se desfășoară în apropierea evenimentului Unirea „Basarabiei cu România” și întrunește câteva activități, cum ar fi: TVC-uri (concursuri între echipe), expoziții de bucate tradiționale sau lucruri de meșteșugărit, Hora Unirii, etc.
  • Cadoul din cutia de pantof reprezintă un proiect caritabil, prin intermediul căruia promovăm valori precum: bunătate, toleranță, implicare. În ajun de sărbători are loc colectarea cutiilor cu cadouri, care sunt împachetate și oferite unui orfelinat, unor familii social-vulnerabile.

 

Cum a fost afectată activitatea Grupului de Inițiativă al Românilor din Basarabia din Suceava în perioada pandemiei ?

Cred că pandemia a afectat toate ONG-urile. GIRB-ul și pe timp de pandemie a activat, am reușit să ne adaptăm la mediul virtual, însă ne-a lipsit interacțiunea fizică. Am realizat cu toții că ne-a fost dor să ne vedem tete-a-tete și să petrecem timpul frumos împreună.

Ce proiecte noi intenționați să realizați în noul an academic?

Implementarea proiectelor depinde în foarte mare măsură de evoluția pandemiei. Astfel, în noul an academic ne propunem, în primul rând, să realizăm proiectele pe care le aveam în planul de activitate, și anume, Campania „Adoptă un Boboc”, Festivalul Basarabia și dorim să ne implicăm alături de alte organizații studențești în proiectul Zile și Nopți Studențești.

Care este misiunea și ce scopuri urmărește Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia din Suceava?

Scopul principal al GIRB este de a reprezenta interesele comune ale elevilor și studenților proveniți din Basarabia, care își fac studiile în județul Suceava, de a apăra și promova drepturile și obligațiile lor și de a stimula participarea acestora la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău