INTERVIU | Președintele Asociației pentru Românii de Pretutindeni ”Inițiativa” din Timișoara: Noi, în general, avem politica de a ajuta necondiționat pe toți cei care sunt interesați de studiile la Timișoara
-
13 Iulie 2021 11:07
Radio România Chișinău va realiza o serie de interviuri cu asociațiile reprezentantive ale basarabenilor din România pentru a vă prezenta mai multe detalii despre cum e să studiezi peste Prut. Prima discuție a fost cu Andreea Prodan, președintele Asociației pentru Românii de Pretutindeni ”Inițiativa” din Timișoara.
Spuneți-ne câteva cuvinte despre Asociația Inițiativa din Timișoara.
Salutare! Asociația pentru Românii de Pretutindeni Inițiativa este o asociație relativ tânără, însă care chiar și așa a reușit să-și consolideze pozițiile în cadrul Universităților din Timișoara și să-și facă vocea auzită. Suntem activi de circa 2 ani, momentan având 60 de membri super nice. Avem 4 departamente distincte pentru ca fiecare dintre membri să-și aleagă unul în care să se ocupe cu ceea ce îi place. Este vorba despre departamentele Fundraising și Relații externe (coordonat de Spataru Daniel), care se ocupă de relațiile cu partenerii, bugetele și tot ce ține de aspectul material și legăturile noastre cu partenerii; departamentul Educațional (coordonat de Mariana Tanas), care se ocupa de toate proiectele noastre, departamentul Resurse Umane (coordonat de Codreanu Cristina) care se ocupă de acomodarea membrilor, teambuildinguri, și departamentul Comunicare și Imagine (coordonat de Cazacu Daria), care reprezintă identitatea noastră vizuală pe social media.
Sunteți o organizație non-guvernamentală de voluntariat. Cum convingeți tinerii să se implice și să adere la Asociație?
Noi, în general, avem politica de a ajuta necondiționat pe toți cei care sunt interesați de studiile la Timișoara, și dacă celor care aleg studiile la Timișoara le place ceea ce facem, aderă la noi.
Cu ce probleme se confruntă elevii și studenții basarabeni și care sunt soluțiile propuse de voluntarii din Asociație pentru ei?
Una dintre problemele actuale sunt bursele, care la diferite universități, dat fiind autonomia universitară, se acordă diferit ca sumă (mă refer la bursele acordate de către Universități din fonduri proprii). Încercăm prin toate instrumentele posibile (demersuri, discuții cu conducerile Universităților) să obținem cât mai multe drepturi, evident cu bună-credință și fără abuz.
Ne puteți numi câteva campanii sau proiecte de succes pe care le-ați implementat de-a lungul timpului?
Caravana Educației, unde mergem prin liceele din Republica Moldova, Serbia și Ucraina să promovăm oferta educațională a centrului universitar Timișoara;
Bega Talks, un proiect pornit pe timp de pandemie unde discutam live pe facebook cu personalitățile originare din Timișoara care au avut succes în domeniile în care activează: am realizat interviuri cu distinșii Robert Șerban, Dan Negru și Nicolae Robu.
Cum a fost afectată activitatea Asociației în perioada pandemiei ?
Din păcate, și activitatea noastră pe plan intern a fost afectată, nu am reușit să ne vedem prea mult față în față. Dar totuși am reușit să organizăm și fizic teambuildinguri care ne-au permis să ne consolidăm echipa.
Ce proiecte noi intenționați să realizați în noul an academic?
Proiectele noastre vor depinde mult de situația pandemică. Cu siguranță vom continua proiectele noastre tradiționale.
Care este misiunea și ce scopuri urmărește Asociația?
Urmărim să ajutăm cât mai multe persoane să-și petreacă o studenție frumoasă la Timișoara cu cât mai puține probleme. Vă așteptăm cu mare drag!