INTERVIU | Medicul legist, academicianul Gheorge Baciu, pledează pentru exhumarea poetului Alexei Mateevici pentru a afla adevărul despre moartea sa (AUDIO)
-
06 Octombrie 2019 13:33
Medicul legist, academicianul Gheorge Baciu, care împlinește recent 65 ani de activitate în domeniul profesional, pledează pentru exhumarea lui Alexei Mateevici, autorului poeziei “Limba noastră”, pentru a afla adevărul despre moartea poetului.
În noua sa carte, intitulată sugestiv “Alexei Mateevici - o victima a terorii bolșevice”, apărută recent de sub tipar, Gheorghe Baciu prezintă mai multe argumente, care ar pune la îndoială versiunea oficială, precum că Alexie Mateevici ar fi murit de tifos, la 13 august 2017. Autorul pledează în alte volume și pentru exhumarea lui Mihai Eminescu, circumstanțele morții și diagnosticul căruia, consideră medicul, ar trebui să fie analizate de către o comisie de specialiști.
Academicianul și doctorul în medicină legală Gheorghe Baciu, analizează în volumele sale circumstanțele vieții și morții poeților Mihai Eminescu, Alexei Mateevici și a altor personalități. El spune că avem datoria morală de a afla adevărul despre moartea prematură a acestor poeți ai neamului, care trezesc multe semne de îndoială.
Gheorghe Baciu nu este de acord cu diagnosticul care i s-a stabilit marelui poet al neamului, tratamentul cu mercur care i s-a administrat lui Eminescu fiind calificat ca agresiv și contraindicat. Cauza morții sale pare să fi fost o trauma cranio-cerebrală, cauzată de o lovitură puternică, consideră medicul legist:
“În familia lor a fost tuberculoză. Sifilisul, cred că trebuia pentru guvernanți, ca să-l poată trata, asasina prin medicamente. Tratamentul a fost dușmănos, să spunem așa. Când a fost în Viena, medicii de acolo au spus că Eminescu nu are sifilis și nu trebuie tratat cu mercur – dacă și este vreo contraindicație, acesta este mercurul… El se plimba cu frizerul regelui în spitalul de psihiatrie. Și din urmă l-a lovit o persoană cu o cărămidă, nu cu praștia, că a căzut fără suflare”.
Poetul Alexei Mateevici a decedat în circumstanțe suspecte. Nu există nici un document oficial care ar confirma diagnosticul stabilit, nu s-a păstrat fișa medicală cu rezultatele investigațiilor și tratamentul administrat. În opinia medicului, tabloul clinic al bolii descris de soția sa, într-un jurnal al cărui original nu s-a păstrat, și de alte persoane, nu pare veridic. Decesul în cazul tifosului nu putea să survină atât de subit:
“Cu câteva zile înainte a venit și a citit “Limba noastră” la Congres! Scurt timp a trecut! Nu putea să moară atât de subit, boala aceasta decurge lent, pacientul, mai ales unul tânăr ca Mateevici, care avea 29 de ani, nu putea să moară atât de subit. Dacă e tifos, e boală contagioasă. Nu ar fi trebuit să permită accesul la el nici soției, nici mamei. Pe urmă, unde a murit, nu e clar. Unii spun că pe front, unii spun că în spital, în care spital? De ce nu s-a aflat în spitalul lui Toma Ciorbă? Pe atunci era dotat bine. De ce s-a aflat în secția spitalului pe atunci orășenesc, în secția de chirurgie cu ginecologie, păi ce căuta acolo? Nimeni nu descrie simptomele specifice bolii. Unii argumentează că nu era laborator. Era! Laboratorul de virusologie s-a deschis în 1890, dar aceste evenimente aveau loc în 1917!”
Potrivit versiunii oficiale, Alexie Mateevici ar fi murit de tifos, la 13 august 2017. Unicul argument care mărturisește despre decesul său este inscripția în biserica spitalului unde a decedat, care este ilizibilă și are mai multe corectări. Cu puțin timp înainte de a muri, Alexie Mateevici și-a rostit renumitul discurs la Congresul învățătorilor. La câteva zile după decesul său, au fost asasinați de către bolșevici prietenii săi Simeon Murafa și Andrei Hodorogea, pe 20 august 1917.
Medicul legist, academicianul Gheorghe Baciu, a activat timp de mai multe decenii în calitate de profesor universitar la Universitatea de Medicină și farmaceutică, ca director al Centrului de Medicină Legală. Este autorul a peste 600 de publicații științifice și a circa 30 de volume cu caracter istoric, printre care un volum despre absolvenți ai Universității de medicină și Farmaceutică, “N. Testemițanu”, „125 personalități ale neamului”, „Eminescu – realități și erori”, „Viziuni Asupra Vieții și Morții Poeților Martiri: Eminescu, Mateevici”, ș.a.