INTERVIU Maia Sandu: Cineva nu crede că aș putea combate corupția pentru că am prea puține kilograme
-
08 Februarie 2016 13:12
Interviu cu liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu
Radio Chisinau: Biroul politic al PD a decis să îl propună pe Vlad Plahotniuc la functia de prim-ministru. Deci, cum vi se pare aceasta decizie al democratilor, de a-l propune pe Vlad Plahotniuc la functia de prim-ministru?
Maia Sandu: Mi se pare o sfidare a bunului simt si o sfidare a poporului acestei tari. Eu, personal am crezut pana in ultima clipa ca acest lucru nu se va intampla, pentru ca au fost suficiente semnale din partea oamenilor acestei tari ca acest scenariu este unul nedorit si ma mira tupeul PD-ului de a merge impotriva vointei poporului, dar, in acelasi timp , acesta este un semnal clar al disperarii si al obsesiei acestui om de a-si subordona si ultimul centimentru de libertate din Republica Moldova.
Radio Chișinău: De ce credeti ca Vlad Plahotniuc a decis sa iasa din umbra, pentru ca pana acum a fost un personaj politic care s-a aflat mai mult in umbra , decat in prim plan? De ce a decis sa iasa din umbra si sa incerce sa preia functia de premier?
Maia Sandu: Pentru ca e singura optiune pe care o are. Sau vine in fata si isi subordoneaza si oficial, si neoficial totul in aceasta tara, sau cealalta optiune este ca acest om va ajunge sa plateasca pentru ilegalitatile pe care le-a comis. Evident , el nu isi doreste al doilea scenariu si de aici vine aceasta disperare cu orice pret sa ajunga in frunte si déjà dintr-o functie oficiala sa isi consolideze sistemul pe care el l-a construit pana acum, un sistem de subordonare a unos institutii publice. Acum banuiesc ca vom asista la extinderea acestui imperiu si, evident, ca acestea nu sunt lucruri pozitive pentru oamenii acestei tari.
Radio Chișinău: Miercuri au avut loc doua manifestatii, una de protest impotriva candidaturii lui Vlad Plahotniuc la functia de prim-ministru, alta de sustinere. Credeti ca exista riscul unei explozii sociale in cazul in care presedintele Timofti il va desemna pe Vlad Plahotniuc?
Maia Sandu: Este un scenariu foarte periculos si aici noi cu totii cred ca contam pe faptul ca domnul Timofti nu il va nominaliza oficial pe candidatului PD-ului , pentru ca dumnealui ne-a spus in trecut si a si demonstrate-o in trecut ca poate sa reziste presiunilor care vin din partea PD-ului. Asta, pentru moment, e singura salvare civilizata pentru noi, pentru ca altfel daca se va insista si domnul presedinte va ceda presiunilor, atunci exista pericolul unor violente si eu cred ca noi trebuie sa facem tot ce putem ca sa evitam acest scenariu.
Radio Chișinău: Ce se va intampla daca presedintele Timofti nu il va desemna pe Vlad Plahotniuc la functia de prim-ministru? Am vazut ca, presiunile la care este supus, chiar presedintele a spus-o, sunt foarte mari.
Maia Sandu:Domnul presedinte trebuie sa stie, si banuiesc ca stie, ca in spate are o tara care il sprijina. Da, banuiesc ca este foarte greu , dar pe cantar este soarta acestei tari , cel putin pe termen mediu, daca nu pe termen lung.
Radio Chișinău: Totusi, am vazut miercuri mii de oameni care au venit in fata Teatrului de Opera si Balet sa il sustina pe domnul Plahotniuc…
Maia Sandu:Nu vreau sa intru in tot felul de speculatii despre cum au ajuns acesti oameni acolo. Eu am reusit sa trec prin piata, acolo unde erau cei care protesteaza impotriva nominalizarii lui Vlad Plahotniuc. Ideea e sa incercam sa mentinem aceste proteste in spatiu pasnic , sa nu ne lasam manipulati de anumite forte, pentru ca un protest violent nu are cum sa conduca la ceva bun.
Radio Chișinău: Ce parere aveti despre majoritatea parlamentara infiintata luni din care fac parte fractiunile parlamentare ale PD-ului, ale PL-ului, grupul de deputati comunisti care s-a desprins de PCRM, si cativa deputati alesi in parlament pe listele PLDM-ului?
Maia Sandu:Aceasta platforma nu este altceva decat o facatura care sfideaza votul cetatenilor de la alegerile parlamentare din 2014 , pentru ca daca ne intoarcem la rezultatele acestor alegeri, altele au fost rezultatele si altul a fost mesajul celor care au votat. Acum vedeti cat de abili sunt unii politicieni, ca doar intr-un an de zile, sa refaca structura votului in Parlament si sa ne trezim cu o majoritate care nici pe departe nu reprezinta votul acordat in 2014. Este un exemplu de coruptie politica extrem de periculoasa.
Radio Chișinău: Alegerile anticipate, ar putea fi o solutie in opinia dvs?
Maia Sandu:Se pare ca asta, este singura solutie. Ne-am convins ca majoritatea din Parlament nu are nici vointa si nici dorinta sa imbunatateasca lucrurile pentru cetatenii acestei tari. Dimpotriva, tot ce fac ei in ultima vreme sfideaza bunul simt si vine impotriva interesului cetatenilor si, in aceasta situatie, nu ne ramane altceva decat sa schimbam aceasta clasa politica pe alta clasa politica , dar schimbarea poate fi facuta doar pe cale legala, adica in urma unor alegeri anticipate.
Radio Chișinău: Dar in acest caz nu exista riscul deturnarii cursului european al Republicici Moldova , pentru ca vedem ca sondajele arata ca partide cum ar fi Partidul Nostru condus de Renato Usatai sau Partidul Socialistilor condus de Igor Dodon, partide considerate proruse, ar putea obtine majoritatea?
Maia Sandu:Eu cred ca cursul european al acestei tari déjà a fost deturnat, si intrebarea este cum putem sa oprim aceasta miscare. Exista niste riscuri, pe partea celor care sustin modelul pro rus de dezvoltare si celor care vor sa ne integreze in Uniunea Vamala. Cu aceasta ocazie, poate veni si o provocare, daca toti cei care cred in valorile europene reusim sa facem un efort comun, sa ne implicam, chiar daca e o perioada foarte restransa, e dificil, dar este o oportunitate . Daca continuam si le permitem acestor oameni sa ramana in Parlament inca trei ani de zile, mie mi-e frica sa ma gandesc unde o sa fim atunci, si mai mult decat atat in acea perioada, acei oameni vor reusi sa discrediteze totalmente cursul european al Republicii Moldova si atunci putem sa ne asteptam ca Dodon si altii ca ei sa vina cu o o majoritate absoluta in Parlament. E un pericol, dar e si o oportunitate, depinde de noi cum reusim sa folosim acest moment.
Radio Chișinău: Credeti ca exista riscul instaurarii unui regim autoritar in cazul in care actuala majoritate va insisita pe candidatura lui Vlad Plahotniuc ?
Maia Sandu: Acest regim poate fi si mai urat decat celalat de pe timpul comunistilor. Pentru ca, dupa cum spuneam, actiunile din ultimul timp, modul in care politicienii sfideaza cetatenii este ceva greu de imaginat si de acceptat.
Radio Chișinău: In luna decembrie ati anuntat lansartea unui nou proiect politic, Partidul Actiune si Solidaritate , proiect salutat de unii si criticat de altii. Ce v-a facut sa va lansati in politica, pentru ca ati avut o perioada de ezitare se pare ?
Maia Sandu: Da, este adevarat ca am avut o perioada de ezitare. Niciodata nu mi-am propusa sa fac politica, am fost functionar public mai mult timp, am fost in acest cerc al procesului de elaborare al politicilor si reformelor . Am vazut cand acestea functioneaza, cand acestea esueaza, am fost si eu deceptionata asa cum multa lume a fost in aceasta tara de diferite guvernari de calitate proasta si am ajuns aici pentru ca am vazut ca lucrurile se inrautatesc si nu este suficienta lume buna, cunoscuta, care sa vrea sa vina sa schimbe clasa politica. Eu am spus-o si in alte circumstante, ca ceea ce vreau eu sa fac este sa pun umarul la schimbarea clasei politice si eu cred ca pot sa folosesc capitalul politic pe care il am, pentru care le multumesc celor care ma sprijina, sa folosesc acest capital politic ca sa aduc si in vizorul oamenilor si alti potentiali lideri nationali sau locali cu care sa facem echipa si sa incercam sa pornim lucrurile din loc.
Radio Chișinău: Partidul Actiune si Solidaritate… De ce anume aceasta denumire?
Maia Sandu: Un comentariu pe care vreau sa il fac este ca în aceasta tara, atat culorile cat si valorile si denumirile au fost compromise de partidele care au existat pana acum si am avut chiar multe discutii la subiectul care ar fi culoarea, care ar fi simbolul? Actiune pentru ca noi credem in implicarea oamenilor si pentru ca ne propunem sa cream un partid de jos in sus, nu un partid de tip SRL in care doi trei oameni decid, finanteaza si asa mai departe, dar e un partid cu o veritabila democratie interna, unde lucrurile se discuta, unde sunt promovati oamenii in functie de cat de integri sunt , dar si ce reprezinta in materie de profesionalism si calitati manageriale . Al doilea cuvand semnifica coeziune, trebuie sa discutam unii cu altii si trebuie sa gasim acele obiective si valori comune care sa ne aduca impreuna. Pentru ca intr-o societate divizata , nu o sa ajungem sa ne obtinem scopurile nici unul, nici altul. Deci trebuie sa gasim aceasta modalitate prin care ne adunam in jurul unor obiective comune si ajungem sa actionam impreuna.
Radio Chișinău: Nu stim prea multe despre echipa dvs? Cine face parte din ea? Pe sprijinul cui contati?
Maia Sandu:Noi suntem un grup de initiativa în care sunt mai mult tineri. Asta nu inseamna ca nu asteptam si oameni de o varsta mai inaintata si nu contam pe experienta lor. Este doar echipa de oameni care au vrut sa puna umarul la pornirea acestei miscari, nu sunt oameni care se vad neaparat in Parlament sau in Guvern, etc. Sunt oameni carora le place ceea ce fac astazi si ar vrea sa ramana in tara sa faca ceea ce le place, doar ca atmosfera generala e atat de proasta, incat ea devine déjà un impediment pentru ca acesti oameni sa isi continue activitatea. Unii din ei sunt déjà cunoscuti pe retelele de socializare, altii o sa se faca cunoscuti in curand. Sunt oameni pe care lumea nu ii cunoaste atat de bine. Este un partid al oamenilor care sunt onesti , detesta coruptia si care vor sa salveze statul din captivitate. Asta pot sa spun, sunt niste oameni la fel de buni ca si mine sau mai buni decat mine pe care inca nu au ajuns sa ii cunoasca foarte multa lume. Speram sa aducem si alti oameni buni in echipa. Asta e idea, nu ne impunem cu acesti douazeci de oameni care stau la baza. Noi doar cream platforma pentru ca alti oameni de calitate sa se alature.
Radio Chișinău: Tot in aceasta perioada in care v-ati anuntat dvs initiativa de lansare a Partidului Actiune si Solidaritate, in politica s-a relansat si fostul premier, astazi omul de afaceri, Ion Sturza. El declarase la un moment dat ca ar putea avea un parteneriat foarte strans cu partidului dvs. Va fi Ion Sturza in partidul Actiune si Solidaritate si ce rol ar putea juca in echipa, daca se va regasi in ea, bineînțeles?
Maia Sandu: Bineinteles ca domnul Sturza este un om cu experienta solida, in special in mediul de afaceri, dar si in administrarea publica, mai ales ca a condus Guvernul intr-o perioada extreme de dificila, si eu cred ca a facut un lucru bun, el si echipa de atunci. Cel putin, eu imi amintesc, pentru ca am lucrat cu Guvernul in acea perioada din partea unei Organizatii Internationale, ca el are o experienta care este foarte utila. Acum depinde de decizia dansului daca vrea sa se alature si e decizia echipei. Bine, noi pentru toti avem acelasi principiu sau criteriu pentru intrare: sa semneze un angajament in care oamenii isi demonstreaza atasamentul fata de anumite valori, fata de lupta cu coruptia. In partid nu acord eu un rol unei anumite personae, indiferent de meritele acestei persoane. Într-un partid cu democratie veritabila lucrurile se intampla asa cum trebuie sa se intample. Omul vine, se prezinta , ce proiect are si tot partidul decide. Acesta e principiul pe care o sa il urmam in raport cu toti cei care vor dori sa vina in partid.
Radio Chișinău: Ce vă va diferentia de alte partide care au apărut in ultimul timp, de exemplu aceeasi Platforma Demnitate si Adevar. Cum veti convinge cetatenii ca dvs sunteti mai buni?
Maia Sandu:Cred ca este bine sa avem concurenta , ca cetatenii sa aleaga, sa nu fie pusi in situatia in care nu au alegere. Si ne amintim cum oamenii au votat in 2014 alegand raul cel mai mic de aceea cred ca este bine sa avem alegere si este bine si pentru noi, pentru ca competitia o sa duca la imbunatatirea lucrurilor. Cine este mai transparent, cine face lucrurile mai bine, cine are pe continuturi solutii mai bune, cine este mai putin populist? Deci, sunt multe lucruri pe care putem sa le imbunatatim datorita acestei concurente. Eu cel putin am o experienta in care am reusit sa fac niste lucruri pentru cei care recunosc sau apreciaza ce am facut la Ministerul Educatiei. Deci, eu nu doar vin si spun ca eu o sa fac mai bine decat ei, eu am demonstrat ceva ca am facut, ma rog, pentru ca am avut ocazia sa fiu intr-o functie publica, dar altfel cred ca e bine sa avem aceasta alegere. Cine nu crede in mine, de exemplu, pentru ca zice ca am putine kg si nu o sa pot sa lupt cu coruptia, exista si asa puncte de vedere, o sa aiba o alternativa dincolo sau invers, asa ca eu zic ca este bine sa avem alternative.
Radio Chișinău: Potrivit sondajelor de opinie va numarati printre personalitatile politice in care cetatenii au cea mai mare incredere. Cum va explicati aceasta popularitate?
Maia Sandu: Si prin faptul ca sunt anumiti oameni care apreciaza ce am facut la Ministerul Educatiei, dar si prin faptul ca exista un mare deficit de oameni corecti si onesti in politica. Oamenii chiar sunt pusi in fata alegerii cand nu au din ce sa aleaga, si atunci se agata de o persoana care stiu ca nu a furat. Daca ar fi mai multa lume buna care s-au manifestat in ultimii ani, care a fost ministri buni, parlamentari buni, ar avea si ei mai multa alegere. Din pacate asta e, nu e doar meritul meu, este si comportamentul sau lipsa de merit din partea celorlalti care au fost in politica.
Radio Chișinău: Ați lansat procedura de înscriere în partid deja, vine lumea să se înscrie?
Maia Sandu: Da, vin. În primele două zile, pentru că am lansat de luni dimineață acțiunea, pe strada Mateevici 31, am avut peste 300 de oameni. Mai mulți sunt de la Chișinău, și pe ei i-am invitat pentru că în raioane avem de gând să ajungem noi, în momentul în care reușim să ne mobilizăm. Ne încurajează calitatea oamenilor care vin, sunt și foarte mulți tineri care au auzit de pe rețelele de socializare dar și oameni mai în vârstă care nu au internet, dar care au auzit de la televizor. Calitatea discuțiilor și modul în care oamenii gândesc este foarte încurajatoare. Pentru o societate atât de decepționată faptul că mai sunt oameni care cred într-o evoluție pozitivă și care au așteptări raționale, nu așteaptă de la noi pâine de 20 de bănuți sau schimbări peste noapte, lume care înțelege că în primul rând trebuie să scăpăm mai întâi statul de captivitate, să începem să luptăm cu adevărat cu corupția, după care să începem să reconstruim, să construim societatea.
Radio Chișinău: Veniți din fosta echipă a PLDM, cum vedeți acum la distanța evenimentelor, mai ales din ultima jumătate de an, rolul și rostul dumneavoastră în această echipă?
Maia Sandu: Îl văd tot așa cum l-am văzut și până acum. Cred că ceea ce am făcut la Ministerul Educației a meritat. Nu prea vedem eforturi de menținere sau de continuare a reformelor în educație, și este un lucru care supără. Ne-am demonstrat totuși că se poate face ceva și în acest sistem dar și unor oameni foarte sceptici că schimbarea e posibilă în Republica Moldova. Din această perspectivă credem că am semănat niște semințe în sistemul, educațional și cred că lucrurile vor merge mai departe. Evident că nu regret că am fost acolo, că am avut șansa să implementez niște reforme, și am spus-o întotdeauna am avut și sprijinul din partea acestui partid pentru cele mai multe reforme. Problema este că pe celelalte dimensiuni lucrurile nu s-au întâmplat așa cum trebuiau să se întâmple. Dacă se mergea pe reforme și pe corectitudine în toate sectoarele, vă asigur că nu eram astăzi în această situație.
Radio Chișinău: De ce credeți că nu s-a reușit ”clonarea” unei majorități pro-europene imediat după alegerile din 30 noiembrie 2014, așa cum se aștepta majoritatea electoratului poate?
Maia Sandu:Pentru că acest curs, acum ne dăm seama, a fost mimat în mare parte, până în 2013, 2014. Da, pe alocuri au fost făcute niște lucruri.
Radio Chișinău: Totuși, s-a semnat Acordul de Asociere, s-a obținut regimul liberalizat de vize…
Maia Sandu:De acord. S-au făcut niște lucruri, dar care nu neapărat au însemnat niște reforme dramatice pe intern. Ce-am reușit noi e să semnăm aceste acorduri. Acesta este mai mult meritul celor de la Ministerul de Externe că au reușit să convingă partenerii externi, în special UE, că merităm aceste lucruri. Dar dacă intrăm în detalii să vedem ce-am făcut noi real ca să obținem aceste acorduri nu o să găsim prea multe reforme profunde. Am implementat reforme de infrastructură, dar, iarăși, foarte mult din banii pentru aceste proiecte de infrastructură au venit din afara țării. Deci nu știu în ce măsură a fost efortul guvernului. A fost efortul Guvernului, cum spuneam, de a convinge partenerii externi să ne ajute. Dar atâta timp cât nu faci transformări serioase pe intern, nu ai cum să reușești. Prin 2013 și 2014 a devenit evident că asta este doar o mimare a cursului european, că nu există o voință politică ca lucrurile să se întâmple bine. Între timp am, asistat la exemple de combatere a corupției în România și unor politicieni li s-a făcut frică, le-a fost clar că integrarea europeană nu este o joacă, că într-un moment ar putea să vină să te pună la pușcărie dacă ești corupt, indiferent dacă ești politician sau nu. Și aicea am asistat deja la scoaterea măștii și am văzut pe cine avem noi în Parlament.
Radio Chișinău: În perioada în care erați membru al guvernului ce știați despre scandalul de la Banca de Economii? În guvern se știa despre dispariția miliardului, despre cum stau lucrurile la cele trei bănci care acum sunt în proces de lichidare?
Maia Sandu: Discuțiile s-au întâmplat atunci când a fost prima decizie de salvare a celor trei bănci care au dat faliment. Asta s-a întâmplat în toamnă. Eu nu eram în această perioadă în guvern, dar atunci înțeleg a fost prima discuție serioasă în cabinetul de miniștri despre cât de serioasă este problema în sistemul bancar. Până atunci și eu ca și dumneavoastră m-am informat din presă. Cum s-a întâmplat cu procesul de transmitere a pachetului majoritar în Banca de Economii, a fost iarăși un mister. A fost o decizie care s-a luat de câțiva vice-miniștri. Lucrurile s-au discutat, acum înțelegem, în acest Comitet de Stabilitate Financiară. Dar în echipa mare nu s-a discutat. Citeam ce scria presa și după aceea, cum s-a adeverit din raportul Kroll, multe lucruri erau fondate, dar nimeni nu-și putea imagina cât de mare este problema. E o problemă și de organizare, cred eu, a activității în cadrul Guvernului. Și pentru un eventual guvern corect, pe care o să-l avem, e un lucru pe care trebuie să îl ia în calcul. Da sunt miniștri responsabili, sunt șefi de instituții responsabili, dar atunci când se întâmplă o problemă atât de gravă, cu potențiale costuri mari pentru societate ele trebuie discutate în întreaga echipă, pentru că de asta este guvern, să ia niște decizii. Faptul că s-a ocolit cabinetul de miniștri pentru a lua o decizie în cazul Băncii de Economii, este deja o indicație că lucrurile nu s-au făcut corect.
Radio Chișinău: Și concesionarea Aeroportului Chișinău cât de transparentă a fost?
Maia Sandu: Nu a fost transparentă. Am mai vorbit despre acest lucru. Noi știam despre concesionare și concesionarea, dacă o faci cum trebuie unei companii care vrea să dezvolte aeroportul, este un lucru bun, probabil. De aici am pornit că statul nu avea suficiente resurse ca să investească. Trebuia reparată pista, trebuiau făcute multe lucruri, pentru că se pune în pericol viața oamenilor atunci când nu se investește. Când s-a ajuns însă deja la procesul de selectare îmi amintesc că am aflat că în agenda ședinței guvernului apare acest punct de aprobare a contractului deja cu compania către care se concesionează, cu o oră înainte de ședința guvernului și nici nu am putut să văd pentru că nu eram în guvern. Documentul se transmite în format electronic și eu nu am avut acces la internet în perioada până la ședință. și am ajuns să citesc în ședința de guvern acest punct de pe agendă. Evident că nu ai timp să studiezi un contract în timpul ședinței guvernului și să te dai cu părerea și atunci am luat decizia că eu nu pot să votez pentru această decizie pentru că nu știu despre ce este, nu înțeleg despre ce este . În prezidiul guvernului înțeleg că se discutase ceva, pentru că sunt câțiva miniștri care sunt membri ai prezidiului guvernului, și ei înainte de ședința guvernului au o discuție preliminară. Acolo au fost câțiva miniștri PLR, pe atunci și am înțeles din discuția din ședința guvernului că ceva nu este în ordine. Că ei au discutat la prezidiu și au spus că nu vor sprijini. Eu, din puțina informație pe care am avut-o în ședința de guvern, am spus că nu sprijin și, din păcate, s-a adeverit că a fost o decizie proastă pentru țară.
Radio Chișinău: Arestarea lui Vlad Filat, demiterea guvernului Streleț - cum credeți că au fost posibile aceste lucruri? Să fi fost PLDM atât de vulnerabil? De la ceea ce s-a pornit în 2009 s-a ajuns la ceea ce avem astăzi?
Maia Sandu:Cred că noi cu toții am intuit că asta se va întâmpla, pentru că a fost lupta pentru putere a două persoane. Evident că s-au comis greșeli și pe de o parte, și pe de alta, pentru că e mai greu atunci când ești impecabil să fii intimidat. Nu cred că este imposibil. Chiar și eu cred că s-ar putea să mă trezesc la un moment dat cu dosare, pentru că astea sunt mijloacele cu care, în special PD-ul știe să lupte, ei nu au alte mijloace prin care să se poată impune. Oricum, atunci când știi că în viața ta nu ai comis nicio ilegalitate, că nu ai furat niciodată din banii publici, nu ai luat mită, e mai simplu să reziști acestor situații de intimidare. Pe partea de guvern cred că a fost o greșeală. Cred că au fost iraționali cei care au demis guvernul pentru că le convenea tuturor să avem un guvern țap ispășitor. Perioada prin care trecem este foarte dificilă. Nu avem demult acces la resurse financiare din afara țării, avem creștere a prețurilor, în special a tarifelor la gaze și la energia electrică. Deci ce poate fi mai ușor decât să ții un guvern până în primăvară și după aceea să dai vina pe acest guvern și să rămâi la putere curat și liniștit. Faptul că nu avem până acum un guvern denotă că ei probabil au calculat greșit această mișcare.
Radio Chișinău: Sunteți economist de profesie. Vedem că Vladimir Plahotniuc, în general Partidul Democrat, a promis în primul rând bunăstare pentru cetățeni, stabilitate, ieșirea din criză. Credeți că este atât de ușor de ieșit din criza, în primul rând economică, în care se află astăzi Republica Moldova? Exporturile și importurile au scăzut, la fel și remitențele…
Maia Sandu: Să înțelegem, din această promisiune că ei ne vor întoarce mâine miliardul furat înapoi, o să îl scoată din buzunarele lor și îl vor pune înapoi în sistemul bancar sau în bugetul de stat? Asta ar însemna bunăstare. Eu nu văd altfel cum ar putea ei contribui la bunăstare. Tot ce au furat și au deteriorat să readucă mâine în buzunarul cetățenilor, și asta ar fi bunăstare. Evident că eu spun acest lucru cu ironie. Pentru că nu cred. Va fi foarte greu de reconstruit economia, de readus încrederea oamenilor de afaceri, de readus tinerii care încă o dată s-au decepționat și au plecat din această țară, nemaivorbind de cum suntem văzuți în regiune, și nu doar, în calitate de partener, pentru că în ultimul an am devenit foarte cunoscuți în toată lumea prin acest furt al miliardului. Oameni care nu aveau idee despre Moldova acum toți știu că este o țară foarte mică și săracă în care s-au furat bani enormi. Ca să ne spălăm aceste păcate în afara țării, oamenilor de afaceri din afara țării care ar putea să vină să investească o să ne ia timp, chiar dacă am avea și cel mai bun guvern. Deci, mă scuzați dar eu sunt sceptică vizavi de aceste promisiuni.
AUDIO: Interviu cu Maia Sandu
(Interviu realizat de Corneliu Rusnac)