Interviu | Grigore Guzun: „Pe măsură ce avansăm în procesul de integrare, vor fi accesibile diferite fonduri de pre-aderare pentru proiecte de dezvoltare economică și de infrastructură” (Audio)
-
17 Iunie 13:37
Deschiderea oficială a negocierilor pentru integrarea europeană la 25 iunie reprezintă un pas foarte important pentru Rep. Moldova. Astfel vom avea acces la diferite fonduri de pre-aderare pentru proiecte de dezvoltare economică și infrastructurală, expertul Grigore Guzun, de la WhatchDog, într-un scurt interviu pentru Radio Chișinău. În context, el subliniază importanța referendumului pro-european din toamnă care are menirea de a arăta Uniunii Europene că cetățenii Rep. Moldova sunt pentru aderarea la comunitatea europeană. În discuția cu colega noastră, Ina Guțu, expertul în relații internaționale Grigore Guzun se arată optimist și este convins că rezultatul referendumului va fi pozitiv.
Grigore Guzun: Rezultatul alegerilor europarlamentare arată că coaliția de guvernare rămâne aceeași și schimbări majore în structura Parlamentului European nu sunt. Cel mai probabil, actuala președintă a Comisiei Europene va fi realeasă pentru că Partidul Popular European a întrunit cel mai bun rezultat. Nu cred că asta va schimba sau va afecta cumva planul Rep. Moldova de a deveni membru al Uniunii Europene, din contra, va consolida poziția noastră. Chiar dacă extrema dreaptă a înregistrat un anumit progres la aceste alegeri, este și un mesaj pentru cei de la Bruxelles să faciliteze integrarea noastră europeană.
Radio Chișinău: La sfârșitul săptămânii trecute, ambasadorii UE au ajuns la un acord de principiu asupra cadrului de negociere cu Ucraina și Rep. Moldova. Astfel prima conferință interguvernamentală care va deschide oficial negocierile urmând să aibă loc la 25 iunie.
Grigore Guzun: Este un anunț foarte important pentru Rep. Moldova și în special pentru cetățenii de aici care își doresc integrarea. Noi deja aveam o decizie tehnică anterioară din partea Comisiei Europene. Ceea ce urmează pe 25 este mai mult o decizie politică. Ce urmează după această dată? Republica Moldova va primi un plan de acțiuni detaliat, care va evidenția principalele provocări și domeniile-cheie ce necesită atenție sporită. Deși au fost realizate progrese semnificative, este necesar să continuăm eforturile în ceea ce privește reforma justiției, deoligarhizarea și alte reforme esențiale.
Chiar dacă este un proces greu, cetățenii trebuie să înțeleagă că pe măsură ce avansăm în acest proces, vor fi accesibile diferite fonduri de pre-aderare pentru proiecte de dezvoltare economică și de infrastructură. Este important de menționat că pentru a deveni membru al Uniunii Europene, PIB-ul per capita al Republicii Moldova trebuie să atingă cel puțin 50% din media europeană. În prezent, Moldova se situează la 35%, ceea ce înseamnă că Uniunea Europeană va face tot posibilul și va sprijini activ Republica Moldova pentru a atinge acest prag.
Radio Chișinău: Cum se încadrează referendumul pro european în acest proces care se va lansa oficial la 25 iunie?
Grigore Guzun: Orice stat care a devenit membru al UE au avut un referendum prin care cetățenii și-au dat acordul privind aderarea. Pentru noi este un pas important. Deși cetățenii vor această aderare la UE, trebuie să avem și un rezultat palpabil, trebuie să arătam Uniunii Europene că cetățenii au votat pentru asta. Eu sunt convins că rezultatul va fi pozitiv, nu doar legal dar și legitim, pentru că cetățenii văd ceea ce se întâmplă în Ucraina, de asemenea văd cât de bine trăiesc oamenii în Uniunea Europeană. Ei își doresc asta atât pentru ei cât și pentru copii lor.