INTERVIU | Florin Ghioca: „Arta actoriei de teatru este foarte perisabilă. E important să rămână într-o memorie colectivă” (Audio)

  • 14 Septembrie 18:50
0%
00:00:00
00:00:00

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești a prilejuit vernisarea expoziției și lansării albumului de fotografie „Regele nu moare”, realizate de fotograful, jurnalistul și corespondentul de război, Florin Ghioca.

Cartea „Regele nu moare” este un album de fotografii a spectacolului „Regele nu moare”, în regia lui Andrei și Andreea Grosu, cu actorii Mariana Mihuț, Victor Rebengiuc, Ana Ciontea, Florentina Țilea, Șerban Pavlu și Richard Bovnoczki. Albumul cuprinde poze de la prima repetiție în 2017 până la cel mai recent spectacol, din februarie 2024.

Am fost martorul aproape nevăzut al multor momente frumoase din istoria acestui spectacol, o istorie care încă se scrie”, a notat autorul în prefața cărții.

Cu acest prilej, fotograful și jurnalistul a vorbit, într-un interviu pentru Radio Chișinău, despre perisabilitatea artei spectacolului și importanța de a imortaliza piese de teatru legendare precum „Regele moare” de Eugen Ionesco, interferențele dintre teatru și fotografie, actorii români consacrați Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc și fotografia de război.

Radio Chișinău: De ce ați intitulat albumul „Regele nu moare”? Oare este un testament al istoriei spectacolului, „care încă se scrie”, sau reflectă asupra imortalizării regelui Berenger în poze?

Florin Ghioca: Regii nu mor atunci când sunt actori pe scenă. Dincolo de asta, am spus că regele nu moare, pentru că, odată cu acest album, spectacolul „Regele moare” nu moare. El va rămâne întotdeauna tipărit, va rămâne publicului acasă, va rămâne publicului în bibliotecă, iar cei care peste ani vor avea curiozitatea să afle mai multe despre acest spectacol, vor avea ocazia să deschidă această carte și să se uite printre fotografii, să scaneze acele QR coduri pe care le-am pregătit în paginile albumului, să vadă și imagini video, să vadă perspectiva actorilor din scenă la aplauze, pentru că am filmat inclusiv de pe scenă cum se văd aplauzele, să vadă ce se întâmplă în culise, în cabine, în turnee. Când vorbim de ocazii speciale cum este aniversarea de 85 de ani a domnului Rebengiuc, să vadă cum a tăiat tortul, lucruri la care oamenii nu pot fi martori. Și atunci, prin prisma faptului că sunt fotograf al teatrului național, eu am avut ocazia aceasta și o împărtășesc acum public.

Radio Chișinău: Ați studiat teatrologia la Cluj și sunteți actualmente fotograful oficial al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Ne puteți spune mai multe despre interferențele dintre teatru și fotografie? Cum credeți, din experiență proprie, că poate fi îmbinată arta fortografiei cu cea a spectacolului, pentru a crea un produs cultural inedit?

Florin Ghioca: Arta fotografiei de scenă este extrem de importantă pentru păstrarea imaginilor spectacolelor și actorilor, pentru arhiva de suflet și de aur a oricărui teatru. Indiferent că vorbim de un teatru din orice orășel din lumea asta, că vorbim de un teatru național, de „Comédie-Française” sau de „National Theatre”, până la urmă orice imagine a oricărui actor este extrem de importantă. Arta actoriei de teatru este foarte perisabilă, se duce imediat. Odată ce spectacolul s-a încheiat, oamenii pleacă acasă, dar imaginea de pe scenă trebuie să rămână cumva. Ea rămâne impregnată o vreme în imaginația, în mintea și în amintirea noastră, însă se estompează de-a lungul timpului. Sunt momente importante din teatru, sunt costume impresionante, sunt scene foarte frumoase și sunt relațiile dintre actori, pe care fotograful de scenă le surprinde. E foarte important să rămână într-o memorie colectivă. Și cred că asta este misiunea cea mai importantă a unui fotograf de teatru, să surprindă aceste momente și să le păstreze într-o arhivă, iar mai târziu vor fi descoperite cu mare drag, sper, de oameni.

Florin Ghioca a studiat teatrologie la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea, este licențiat în Comunicare și Relații Publice la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. A colaborat cu publicațiile Cotidianul, Adevărul, Național, Evenimentul Zilei, Academia Cațavencu, Jurnalul Național. A intervievat personalități notorii precum David Lynch, Tom Hardy, Annie Girardot și Park Chan-wook. A fost jurnalist acreditat la sediul ONU de la New York. La invitația ISAF și NATO și ulterior MapN, a participat în misiuni în Afghanistan. La invitația National Geographic, a participat la o expediție în Kenya.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău