INTERVIU | Expert ucrainean: Forțele ruse din regiunea transnistreană vor fi folosite pentru a sprijini un potențial atac rus dinspre Marea Neagră și Crimeea

  • 21 Ianuarie 2022 11:37
0%
00:00:00
00:00:00

Expertul militar ucrainean Mykhailo Samus, director la New Geopolitics Research Network, vorbește într-un interviu pentru emisiunea „Alternativa Europeană” de la radio Chișinău despre escaladările militare ale Rusiei la granița cu Ucraina și care ar putea fi repercusiunile asupra Republicii Moldova în cazul unei noi ofensive ruse în Ucraina.

„Rusia este gata să atace militar Ucraina cel puțin din 2016, pentru că după anexarea Crimeii în 2014, Rusia a început să-și construiască infrastructură militară în apropiere de frontiera ucraineană”

-Domnule Samus, de câteva săptămâni Ucraina se află într-o stare de alertă sporită, din cauza numărului mare de trupe ruse care sunt masate la graniță. Sunteți, într-un fel, în orice moment în așteptarea unei noi ofensive ruse. Care este starea generală a lucrurilor în societatea ucraineană, în contextul acestor escaladări?

Situația este cam aceeași ca în ultimii opt ani, Ucraina fiind supusă atât atacurilor militare din partea Rusiei, cât și atacurilor hibride: atacuri cibernetice, influențe politice. Dar din aprilie 2021 avem o situație nouă, pentru că Rusia și, desigur, Kremlinul, încearcă să folosească presiunea militară asupra țărilor din Vest, pentru a arăta că sunt gata să atace strategic Ucraina. Ceea ce este interesant e că partenerii noștri din Vest au început să înțeleagă că această situație dintre Rusia și Ucraina este cu adevărat periculoasă și Putin este gata să invadeze Ucraina printr-o operațiune militară la scară largă. Conform estimărilor centrului nostru, Rusia este gata să atace militar Ucraina cel puțin din 2016, pentru că după anexarea Crimeii în 2014, Rusia început să-și construiască infrastructură militară în apropiere de frontiera ucraineană.

-Și dacă este pregătită militar demult, de ce Rusia a decis tocmai acum să fie mai agresivă în acțiunile sale de la granița cu Ucraina?

Așa cum putem vedea, Rusia, Putin și Kremlinul folosesc amenințările militare împotriva Ucrainei, a statelor baltice, României și Poloniei, Moldovei și Georgiei ca să facă presiuni asupra noii administrații Biden și asupra SUA, ca să semneze un fel de acord strategic nou, unul similar cu cel semnat de SUA și URSS în anii 80. Estimez că toate aceste exerciții militare sunt chiar pregătiri militare și din punct de vedere militar, Rusia este gata să atace Ucraina. Adică, vorbind despre capabilități, Rusia este pregătită să atace. Vorbind despre intenții și motivații, nu pot găsi o motivare bună pentru Putin ca să atace Ucraina militar la scară largă, pentru că această operațiune ar putea fi impredictibilă nu doar pentru Ucraina și Europa, dar și pentru Rusia. După cum înțelegem, principala motivație a Rusiei este să facă mai puternic regimul personal al lui Putin în Rusia. Dacă Putin începe acum o operațiune militară la scară largă împotriva Ucrainei, atunci acest lucru nu va fi favorabil pentru regimul său în următorii ani. Putin folosește instrumente militare, pentru a-l presa pe președintele Biden să semneze un fel de acord sau cadru strategic pentru a sprijini regimul lui Putin până la sfârșitul vieții acestuia. Pentru că aceasta e principala motivație al lui Putin: să păstreze puterea și regimul său până la sfârșitul vieții. Sunt sigur că nu va fi niciun transfer de putere, sunt doar povești pentru publicul intern și extern. De fapt, regimul lui Putin și aliații săi încearcă să facă presiuni la nivel internațional pentru a menține acest regim la putere încă mulți ani.

„Din punct de vedere militar, probabilitatea de ofensivă este foarte înaltă: e cam de 100 % că Putin este gata să atace Ucraina în următoarea secundă. Însă din punct de vedere geopolitic și al situației interne din Rusia, nu aș spune că Putin este gata să atace”

-Deci, din ceea ce spuneți înțelegem că riscul unei invazii este mare, dar poate nu atât de mare cum se vede din afară?

Cred că partenerii noștri din vest au perfectă dreptate atunci când spun că trebuie să acționăm foarte rapid și în mod decisiv pentru a-l încurca pe Putin să folosească instrumentele militare. Folosirea armelor pentru a șantaja nu reprezintă un comportament al secolului XXI(...) Cred că din punct de vedere militar, probabilitatea de ofensivă este foarte înaltă: e cam de 100 % că Putin este gata să atace Ucraina în următoarea secundă. Însă din punct de vedere geopolitic și al situației interne din Rusia, nu aș spune că Putin este gata să atace. Cred că Putin va întreprinde acțiuni care nu-l vor afecta pe plan intern, cum a făcut în Kazahstan. Situația din Kazahstan este un exemplu foarte bun de operațiune hibridă, cu rezultate foarte bune pentru Putin. El a arătat, în special partenerilor din Vest, că este capabil să organizeze câteva mii de soldați și utilaj militar în câteva ore și să-i trimită la câteva mii de km de Rusia. Cred că Kremlinul a vrut să demonstreze capacitățile militare și chiar să se compare cu NATO. Așa cum știm, statele UE nu detașează trupe militare noi, iar SUA, după Afganistan, încearcă să se țină departe de noi operațiuni militare, în schimb Rusia vrea să arate că Moscova este foarte pregătită să detașeze și să trimită foarte rapid trupe în orice colț al lumii, în special în aria post-sovietică, pentru a atinge scopurile lui Putin. Cred că Putin vrea să organizeze acțiuni împotriva Ucrainei, acțiuni care să aibă succes, dar care să nu-l coste prea scump. Nu cred că operațiunile pentru scară largă sunt abordarea potrivită pentru Putin acum.

Orice trecere a frontierei de către forțele ruse sau orice rachetă rusă care va zbura deasupra teritoriului Ucrainei se vor ciocni de un răspuns puternic

-Ce scenarii are Kievul în cazul în care Rusia decide totuși să înceapă o nouă ofensivă pe teritoriul ucrainean?

Cred că orice trecere a frontierei de către forțele ruse sau orice rachetă rusă care ar zbura deasupra teritoriului Ucrainei se vor ciocni de un răspuns puternic. Sunt sigur că cei de la conducerea Ucrainei sunt gata să înceapă procedurile necesare în cazul unui scenariu de război. Ceea ce ar însemna o mobilizare masivă a cetățenilor, a apărării teritoriale și a forțelor aeriene. Avem așa-numitele rezerve din prima linie: sunt oamenii care au luptat timp de opt ani pe câmpul de luptă în Donbass și care sunt gata să revină în unități în câteva ore. Este vorba despre circa 300 de mii de oameni. Mai vorbim și despre forțele armate, cei din rezervele din prima linie, vom aveam o detașare de trupe armate. Desigur vom avea și forțe care vor apăra interiorul teritoriului ucrainean și toate granițele desigur. Cred că de data aceasta va fi o situație complet diferită de anul 2014. Atunci conducerea țării nu putea să ia decizii rapide, ceea ce a fost o problemă majoră, însă acum deciziile vor fi luate foarte rapid. Acesta este un aspect critic. Dacă cei de la conducerea Ucrainei vor lua decizii foarte rapide, Putin nu are șanse să aibă o operațiune de succes. Orice atac are nevoie de timp: dacă vor încerca să atace cu rachete, asta înseamnă că forțele ucrainene vor avea timp să se pregătească. Și, forțele ucrainene exersează în fiecare zi și se pregătesc de orice fel de atac din partea Rusiei și cred că va fi o situație absolut diferită, comparativ cu 2014. Va fi un război mare. Cred că Putin înțelege foarte bine și nu vrea să aibă probleme în interior, pentru că oricum, după câteva zile de conflict, vor fi mii de soldați morți care vor fi trimiși înapoi în Rusia și cred că reacțiile din societate nu vor fi un semn bun pentru regimul lui Putin. Chiar dacă vorbim despre un regim autoritar, care crede că nimănui nu-i pasă de moartea soldaților ruși, însă dacă vor fi mii de morți în câteva zile, va fi o problemă pentru Putin și el înțelege acest lucru.

-Săptămâna trecută serviciile de informații de la Kiev au anunțat despre faptul că Rusia ar pregăti provocări în regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova. Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze acest lucru aici în Republica Moldova?

„Rusia își va folosi trupele dislocate în regiunea transnistreană din Republica Moldova și desigur serviciile secrete care sunt active în acea regiune”

Sunt sigur că Rusia își va folosi trupele dislocate în regiunea transnistreană din Republica Moldova și desigur serviciile secrete care sunt active în acea regiune. Sunt sigur că vor acționa împreună cu alte forțe din jurul Ucrainei: vor fi folosite forțele militare din Belarus, vor fi atacuri din Rusia, atacuri din regiunile ocupate Crimeea și Donbass, dinspre Marea Neagră și Marea Azov. Chiar dacă va fi o operațiune militară la scară largă sau dar dacă vor fi câteva operațiuni tactice în jurul Ucrainei, forțele ruse din regiunea transnistreană vor fi folosite pentru a sprijini atacul rus din Marea Neagră și Crimeea. Dacă vorbim despre atacuri asupra orașului Odessa și altor regiuni din acea parte a Ucrainei, aceste operațiuni, chiar dacă nu foarte puternice, vor crea probleme forțelor ucrainene, care vor trebui să-și construiască apărarea în mai multe direcții. Cred că vor fi anumite operațiuni din direcția regiunii transnistrene, dar și operațiuni ale forțelor speciale de acolo, îndreptate în special spre Odessa. Sunt sigur că în regiunea transnistreană sunt foarte multe servicii secrete, agenți secreți și forțe speciale ruse, și toate acestea vor fi folosite împotriva teritoriilor ucrainene, în special orașelor mari, pentru a crea haos, pentru a distruge infrastructura de bază și pentru a crea panică în Odessa și regiunile din apropierea ei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău