Interviu | Directorul BNS, Oleg Cara, despre Recensământul populației și locuințelor: „Creăm toate condițiile ca persoanele să fie informate despre obligativitatea de a participa la recensământ”

  • 12 Iunie 16:51
0%
00:00:00
00:00:00

Peste 2 milioane 300 de mii de persoane au fost recenzate timp de două luni în cadrul Recensământului populației Republicii Moldova. În această săptămână a început verificarea informațiilor înregistrate de către recenzori. În același timp, colectarea datelor continuă. Persoanele care nu au fost recenzate se pot înregistra printr-un formular pe site-ul Biroului Național de Statistică sau pot suna la linia verde, la numărul de telefon 0-800-800-24. Informațiile au fost prezentate de către directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, într-un interviu oferit pentru „Radio Chișinău”, realizat de colega noastră Victoria Cernea.

R.C.: A rămas mai puțin de o lună până la finalizarea colectării datelor în cadrul Recensământului. Care este situația la zi?

O.C: La momentul actual, au fost recenzate circa un milion 600 de mii de locuințe în țară și peste 2 milioane 300 de mii de persoane. Activitățile continuă în teren. Așteptăm răspunsurile persoanelor care n-au fost acasă în momentul recenzării. Acesteau au primit înștiințări cu datele de contact al recenzorului. La aceste înștiințări, rugăm persoanele să revină. 

R.C.: În această săptămână ar fi trebuit să înceapă verificarea datelor colectate. Verificarea anulează colectarea datelor?

O.C: Colectarea datelor continuă, inclusiv se fac verificări. Mai exact, verificăm dacă într-adevăr locuințele sunt nelocuibile sau locuiesc persoane care nu au răspuns la apelul recenzorului.

R.C.: Verificările constau în verificarea datelor colectate?

O.C: Sunt utilizate diverse surse de informație. Informații care parvin de la administratorii clădirilor, dacă vorbim de blocurile de locuit, din sursele administrative de date private și în cazurile în care sunt informații cu privire la faptul că ar locui persoane în aceste locuințe revenim la ele.

R.C.: Cu ce probleme s-au confruntat cel mai des recenzorii?

O.C: Au fost situații de reticență din partea unor persoane, au fost și situații de refuz categoric, deși nu foarte multe. În cazul acesta, recenzorii și supervizorii au revenit pentru a convinge persoanele să participe la recensământ. În cazul în care persoanele nu binevoiesc să-și schimbe părerea și să participe la recensământ, sunt pasibile de aplicarea sancțiunilor administrative conform Codului Contravențional. Deci, vor fi aplicate amenzi de la 1.000 până la 2.500 de lei de persoană nerecenzată.

R.C.: Ce se întâmplă cu persoanele care nu vor reuși să fie recenzate până la 7 iulie?

O.C: Creăm toate condițiile ca persoanele să fie informate despre obligativitatea de a participa la recensământ. În cazul în care, din careva motive, persoana nu a fost vizitată sau nu a avut discuții cu recenzorul, îndemnăm să răspundă la înștiințările care au fost lăsate de recenzor. Dacă nu a fost lăsată o înștiințare, persoanele sunt îndemnate să se adreseze cu apel gratuit la Linia Verde sau să completeze un formular pe site-ul Biroului Național, în care vor stabili data și ora reallizării chestionarului.

R.C.: Vă mulțumim pentru interviu!

O.C: Mulțumesc și dvs.!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:4,12 m/s
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău