Interviu cu procurorul șef DNA, Laura Codruța Kövesi

  • 09 Aprilie 2015 13:02
Interviu cu procurorul șef DNA, Laura Codruța Kövesi

Interviu cu procurorul-șef al DNA Laura Codruța Kovesi acordat Radio România Actualități.

Laura Codruța Kövesi: Activitatea serviciului tehnic este oarecum tehnică, este pusă pe site-ul instituției, acest serviciu funcționează de când s-a înființat DNA. Această modalitate de punere în aplicare a autorizațiilor este din 2005-2006, dintotdeauna reglementată în lege și cred că a fost și foarte mult explicată și de colegul care a deținut funcția anterioară, de domnul Daniel Morar, deci nici acest aspect nu este o noutate.

Realizator: Spuneați astăzi, la un moment dat, că în România nu există o regină a probelor.
Laura Codruța Kövesi: Nu există.

Realizator: Era discuția în mod special despre celebrele denunțuri, dar interceptările?
Laura Codruța Kövesi: Să știți, nici chiar recunoașterea inculpatului nu este regina probelor.

Realizator: Nici măcar?

Laura Codruța Kövesi: Nici măcar.

Realizator: Nu obțineți condamnare cu recunoaștere? Sunt situații...

Laura Codruța Kövesi: Dacă avem într-un dosar simpla recunoașterea inculpatului, nici măcar nu ajunge dosarul în instanță pentru că nu trimite nimeni în judecată doar pe recunoașterea inculpatului. Întotdeauna, recunoașterea inculpatului trebuie să se coroboreze cu alte probe și dacă nu ai și alte probe, niciodată un procuror nu trimite în judecată. Nici interceptările nu sunt regina probelor. Întotdeauna, interceptările trebuie coroborate cu alte probe. Poate confuzia despre interceptări, SRI, a apărut în spațiul public datorită faptului că, în anumite dosare lucrate cu SRI apar și note de interceptare sau note de redare a unor interceptări. Este posibil în activitatea noastră să folosim, spre exemplu, interceptări făcute de SRI în cadrul măsurilor de siguranță națională. Dacă ei monitorizează, spre exemplu, o persoană suspectată de terorism și în cazul monitorizării apar informații despre corupție, ei ni le trimit, câteodată ne trimit și fișierele audio de care noi avem nevoie. Este posibil de aici să fi apărut în spațiul public anumite confuzii că folosim interceptările SRI, însă dacă eu am o notă de redare și o discuție telefonică pe care nu o pot corobora cu o altă probă, au audieri de martori, cu extrase de cont, cu eu știu o verificare a unor conturi bancare, nu pot să fac nimic cu acea înregistrare.

Realizator: Traian Băsescu: "Se face ieșirea triumfală din arest pe durata emisiunii unui anumit realizator, apoi se duce la arestare, dar între timp se dă la presă elemente din dosar". Îmi cer scuze, este un citat din fostul președinte al României.

Laura Codruța Kövesi: Am spus de la început că nu comentez ce zic alții. Pot să vă comentez...

Realizator: Fondul.

Laura Codruța Kövesi: Situația unor informații care apar din dosarele penale în spațiul public. Este foarte simplu: noul Cod de Procedură Penală. Anul trecut, când a intrat în vigoare noul Cod de Procedură Penală, dacă vă amintiți, am semnalat că vor fi foarte multe probleme care se vor ridica din aplicarea noilor dispoziții. Acest cod ne obligă ca pe parcursul urmăririi penale să dăm copie după tot dosarul persoanelor pe care le cercetăm sau apărătorilor lor. Sunt dosare în care există 25 de copii ale dosarului care au fost date în afara instituției. Este foarte greu să ai un control ce se întâmplă cu acele informații, mai ales când ai în dosar persoane cu interese contrare, nu? Hai să luăm o situație într-un dosar în care cei care, la un anumit moment, au făcut afaceri împreună încep să se denunțe între ei, da? Noi nu avem control pe aceste documente care pleacă din cadrul instituției. Potrivit legii, în momentul în care se face cerere suntem obligați să dăm copie după dosar pentru a-și face apărarea. De aceea, vedem de foarte multe ori că apar în spațiul public pasaje întregi din declarații de martori. Interesant este că niciodată nu apare declarația integrală. În funcție de cel care are interes, apar doar anumite pasaje. Vă spun că și pe noi ne încurcă în anchetă astfel de situații pentru că în anumite situații ne poate bloca activitatea, ne poate încurca foarte mult și au fost situații în care, spre exemplu, s-au dat ordonanțe de disjungere într-un dosar și ele au apărut în spațiul public. Au fost audiați martori și a doua zi a apărut în spațiul public ce a zis martorul respectiv și noi mai aveam de făcut audieri față de alți cinci martori care au aflat ce întrebări i se pun. Acest lucru nu ajută nici procurorii din DNA. Este o dispoziție legală pe care noi trebuie să o respectăm, ne-a fost prevăzută în vederea respectării și garantării dreptului la apărare, avem sigur o posibilitate de a interzice accesul la dosar pe o perioadă limitată de timp de câteva zile, dar în general, atunci când se face cerere pentru copie din dosar, toți procurorii sunt obligați să o dea.

Realizator: Vă ajută sau vă încurcă faptul că presa este buluc pe ușa aceea pe care o știe toată lumea din România, de la DNA? Pe unde intră și ies cu cătușe cei pe care îi cercetați?

Laura Codruța Kövesi: Este un regulament pe care îl avem și noi, avem și pază oarecum militară, aș putea să spun, pentru că Jandarmeria păzește instituția și atunci automat trebuie să ai un regulament de ordine interioară cu privire la accesul în clădire. Acea ușă de care vorbiți dumneavoastră este ușa pe care intră justițiabilii și persoanele care sunt citate la DNA.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,52
Nori împrăștiați
Umiditate:95 %
Vint:5,66 m/s
Fri
0
Sat
1
Sun
3
Mon
2
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău