Interviu cu Ambasadorul Republicii Moldova în Italia: Este necesar semnarea unui acord cu privire la pensii

  • 18 Octombrie 2016 08:46
Interviu cu Ambasadorul Republicii Moldova în Italia: Este necesar semnarea unui acord cu privire la pensii

Ambasada Republicii Moldova marchează astăzi, la Roma, Ziua Independenței, în contextul în care, de la an la an, relațiile bilaterale dintre cele două țări sunt tot mai bune.

În prezent, în Peninsulă, trăiesc peste 250.000 de cetățeni moldoveni. În februarie 2017 se vor aniversa 25 de ani de relații bilaterale între Italia și Republica Moldova. Despre aceste relații, corespondentul RRA în Italia, Elena Postelnicu, a aflat mai multe informații de la Excelența Sa, dna Stela Stângaci, ambasadorul Republicii Moldova la Roma.

Stela Stângaci: Italia ne-a sprijinit la încheierea și intrarea în vigoare a acordului de asociere, la liberalizarea regimului de vize, în alte momente importante ale parcursului european al Republicii Moldova. Evident că o componentă importantă a relațiilor noastre este comunitatea concetățenilor noștri prezenți aici pe teritoriul Italiei. Noi facem tot posibilul pentru a dezvolta sau pentru a crea un cadru juridic bilateral care să le asigure drepturile lor aici, pe teritoriul Italiei, dar și când se vor întoarce acasă. Mă refer în primul rând la posibilitatea semnării unui acord în domeniul protecției sociale, problema pensiilor, care devine o problemă din ce în ce mai stringentă pentru comunitatea noastră.

Reporter: În multe școli din Italia există cursuri de limba română, susținute și introduse de Institutul Limbii Române de la București. Copiii cetățenilor moldoveni frecventează aceste cursuri pentru a învăța mai bine limba română?

Stela Stângaci: Problema studierii limbii române în rândul comunității noastre este o problemă și tot mai mulți concetățeni, asociațiile noastre ridică această problemă ori de câte ori ne întâlnim cu ei. Cunosc despre existența acestor cursuri și noi încercăm să-i sensibilizăm, să-i informăm. Încă puțină lume cunoaște că există astfel de cursuri, dar interesul există.

Reporter: Ce face Ambasada Republicii Moldova pentru a atrage investitori italieni în țară?

Stela Stângaci: În primul rând, noi ne-am propus ca să dezvoltăm niște relații concrete cu diverse regiuni și localități italiene. Italia este al doilea investitor străin în Republica Moldova, după Olanda, și la fel, pe locul doi, se plasează după numărul întreprinderilor străine cu capital italian sau capital mixt moldo-italian.

Reporter: Există și cetățeni moldoveni care se întorc să investească acasă?

Stela Stângaci: Da, există. În ultimii ani, observăm o tendință de reîntoarcere a cetățenilor noștri acasă, în Republica Moldova. Guvernul Republicii Moldova a activat și un șir de programe de susținere a reîntoarcerii, inclusiv și de stimulare a investițiilor de către aceste persoane reîntoarse în țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Thu
13
Fri
12
Sat
12
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău