Interviu | Compozitorul Eugen Doga, la aniversarea poetului național: Nu-mi imaginez cum aș fi fost fără Eminescu (Audio, FOTO)
-
15 Ianuarie 17:04
În ajunul zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu și a Zilei Culturii Naționale, familia compozitorului Eugen Doga a fost gazda unei serate poetice și muzicale, eveniment pe care îl organizează, tradițional, deja de zece ani. Casa maestrului a fost neîncăpătoare pentru împătimiții de poezie și muzica maestrul Eugen Doga, autor a aproape 100 de arii și romanțe în baza operelor lui Mihai Eminescu și Veronicăi Micle, a filmului și a baletului Luceafărul. Eminescu îmi este deja prieten, mărturistește compozitorul Eugen Doga într-un interviu pentru Radio Chișinău, realizat de Ina Guțu.
Radio Chișinău: Maestre, ați avut casa plină de oaspeți, inima lui Eminescu nu putea să bată mai tare decât la dumneavoastră acasă…
Eugen Doga: Eminescu, o să ne mai bată el încă multe generații. Are o forță atât de puternică apărută în sânul neamului nostru. Nici nu-mi imaginez, cum aș fi fost eu fără Eminescu. M-a ridicat din interior, mi-a implantat această energie, care a depus-o în scrieri. Tot ce a scris era o izbucnire din vulcanul acesta spiritual, energetic. E un mare noroc să te simți o părticică din Eminescu. Noi ne transformăm. El ne transformă. Ne-a trezit pentru a naște în noi energii. Mulțumesc Domnului că am avut mare noroc să iau parte la împărțirea acestei energii. E un mare spirit românesc, de fapt, un mare spirit universal.
Radio Chișinău: Maestre, suntem la finalul a aproape patru ore de spectacol, de poezie, de frumos, în casa dumneavoastră de pe strada Mihai Eminescu…
Eugen Doga: Nu am crezut că va veni atâta lume. Nu doar o mulțime, dar lume aleasă. Ei n-au venit la un Doga, dar au venit la un Doga, care prezintă ceva în lumea muzicală. Am să depășesc modestia. Simt, cu trecerea timpului, ceea ce fac eu, n-a făcut nimeni până la mine. Și bravo lor că mi-au lăsat mie aceste lucruri. Nu mai era să apară acest „Luceafăr” în scenă, cele peste 90 de arii și romanțe pe versurile lui Eminescu și Micle pe care le-am scris. Eu îi iau numai în cuplu, din cauză că, în viață acest cuplu nu a fost oficializat...
Radio Chișinău: I-ați cununat peste lumi și peste Univers, dumneavoastră, așa cum s-a exprimat frumos scriitorul Ion Hadârcă.
Eugen Doga: Cred că așa Dumnezeu a decis să se întâmple, această frumusețe de dragoste. A fost dragostea a două lumi spirituale, una creată de Eminescu și alta, de Veronica Micle. Fizic, câți iubesc, câți iubim dar nu lăsăm nimic în ”turbinca” lui Ion Creangă…
Radio Chișinău: Maestre, Salonul Muzical ”Eugen Doga” din acest an a inclus și o expoziție extraordinară de “albastru”, semnată de pictorița Galina Vieru.
Eugen Doga: Această ”Floare Albastră”... Sunt foarte mulțumit că a apărut cu creațiile ei. Este a 3-a ediție în care, de fiecare data, a fost expus un alt pictor.
Avem foarte multe talente și în pictură, nu numai în muzică. Galina Vieru a prezentat niște lucrări foarte frumoase. Eu sunt realist și mie-mi place arta realistă, nu-mi place arta abstractă. De fapt toată viața noastră este abstracție. Nu știm ce ne așteaptă.
Radio Chișinău: Cu ce emoții ați început noul an?
Eugen Doga: Fiecare an vine cu speranțe... Pe planul întâi este sănătatea. Omul sănătos fizic este sănătos și la suflet. Sper ca Dumnezeu să mă mențină cu sănătate, ca să pot crea artă sănătoasă.
Radio Chișinău: Sunteți cunoscut în întreaga lume, ce ne puteți spune despre crezul dumneavoastră?
Eugen Doga: Este lume fizică și spirituală. Eu, la lumea aceasta spirituală aspir. Generația mea completează această gamă de energii scoase din suflete. Cât privește creațiile lui Eminescu, câte izbucniri, câte vulcani au fost în omul acesta care să creeze atâte opere. La el fiecare poezie, fiecare gând este de o valoare seculară, pentru generațiile care vin.
Pentru mine Eminescu este deja un prieten, deși foarte tărziu m-am introdus eu în lumea lui, în general, în cultura românească. Așa mi s-a croit destinul. Am crescut în alte părți, în alte culturi. Dar nu regret pentru că acest lucru m-a îmbogățit. Pe acest fundal, Eminescu și mai străluciotr mi-a apărut.
Radio Chișinău: Rămâne la fel de actual dacă este să ne uităm la tot ceea ce se întâmplă în prezent…
Eugen Doga: A fost preocupat de sinceritate, acest cuvânt pe care noi îl considerăm banal. Eminescu a fost sincer în simțiri, sincer în dragoste, sincer în patriotism. Cu atâta dragoste vorbește el despre România. ”Ce-ți dorecs eu ție, dulce Românie!”- cine a mai spus așa ceva până la el? Nu doar că a spus-o, ci a mărturisit acest lucru și prin ceea ce a creat. În ultimii ani sunt preocupat doar de creația eminesciană. Mă bucur pentru că ceea ce am făcut eu nu a mai făcut nimeni. Eu nu fac aceste lucruri artificial. Nu mi-am pus acest scop să scriu, doar că nu pot altfel. Dacă cineva ar pune o stăvilă între mine și creația lui Eminescu nu că m-aș simți sărăcit, ci trădat.
Dumnezeu a făcut așa, cât de târziu, dar să ne întâlnim la o intersecție nu a timpului, dar de creație și simțiri.
Radio Chișinău: Putem adăuga la cele spuse de dumneavoastră precum că muzica este prima și ultima iubire, că de fapt Eminescu este marea dumneavoastră dragoste?
Eugen Doga: Nu mi-am pus acest scop. El a venity cum vine ziua, cum vine soarele. Calea era trasată până la mine și el a apărut pe aceasta cale. Când citesc poezia lui Eminescu simt datoria. Sunt atât de dator, de nu m-or pune la închisoare pentru atâtea datorii...
Radio Chișinău: care ar fi mesajul dumneavoastră cu ocazia Zilei Culturii Naționale, dumneavoastră care sunteți un simbol al culturii românești în întreaga lume.
Eugen Doga: Să ne cunoaștem! Dacă pretindem să iubim sau să fim iubiți trebuie să ne cunoaștem. În al doilea rând să fim sinceri cu noi înșine și conștienți că noi aparținem unui neam cu un spirit foarte profund.
Radio Chișinău: La mulți ani culturii române, la mulți ani maestre Eugen Doga și vă mulțumim pentru tot ce ați creat și ne-ați oferit!
Eugen Doga: Eu sunt fericit că aparțin la acest neam talentat și frumos, neamul românesc!