INTERVIU | Ala Tocarciuc, despre situația epidemiologică și cauzele recordurilor de săptămâna trecută: Noi avem cam 60 de mii de cazuri active de COVID-19 și toți acești oameni îi contaminează pe alții

  • 28 Septembrie 2020 12:24
INTERVIU | Ala Tocarciuc, despre situația epidemiologică și cauzele recordurilor de săptămâna trecută: Noi avem cam 60 de mii de cazuri active de COVID-19 și toți acești oameni îi contaminează pe alții

Numărul record de îmbolnăviri de COVID-19 înregistrate săptămâna trecută, de peste 4200 de cazuri, este consecința faptului că oamenii petrec mai mult timp în spații închise, dar și pentru că tot mai mulți solicită să fie testați, explică experta în probleme de sănătate publică, Ala Tocarciuc.

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, realizat de Cristina Popușoi, Ala Tocarciuc estimează o creștere continuă a numărului de îmbolnăviri și atenționează că persoanele purtătoare de infecție sunt mai multe decât cele raportate oficial. Totodată, experta susține că cea mai simplă și eficientă modalitate de a ține sub control pandemia în Republica Moldova este ca 95 % din populație să poarte mască, însă și acest lucru este complicat, după mesajele contradictorii transmise de autorități.

Urmărim în ultimele zile un număr tot mai mare de îmbolnăviri cu COVID-19. Care sunt motivele acestei creșteri a infectărilor?

Suntem în pandemie și faptul că numărul de cazuri este în creștere este o situație normală. Dar este adevărat că există mai mulți factori care au dus la aceste recorduri de săptămâna trecută. În primul rând, s-a răcit timpul și oamenii au început să stea mai mult în încăperi, respectiv probabilitatea de transmise a virusului de la un om bolnav la unul sănătos a crescut. În al doilea rând, noi am început să testăm mai mult, respectiv descoperim și mai mulți oameni contaminați. Și, desigur faptul că practic jumătate din societatea noastră nu respectă cele mai elementare norme de protecție: nu poartă măști sau le poartă incorect tot duce la creșterea numărului de bolnavi.

La ce ar trebui să ne așteptăm în următoare perioadă?

Vom avea în continuare o creștere a numărului de infectări. Este greu de spus cât de capabili vom fi noi să-i testăm și să-i descoperim pe toți este greu de spus. Deja astăzi se vede foarte clar că noi nu-i descoperim pe toți oamenii care sunt bolnavi de covid-19 și asta ar trebui să îngrijoreze societate și să o mobilizeze să poarte măști. Conform statisticilor globale, noi avem cam 1% de pacienți cu forme grave din numărul total de cazuri active. Dacă ne uităm la noi, din numărul total de cazuri active de cam 12 000, aproape 600 de persoane sunt în stare gravă, ceea ce ar însemna sau că avem un procent mai mare de bolnavi gravi în numărul total de cazuri sau noi nu știm exact câte cazuri active avem în total, dar știm câte cazuri grave avem. Urmând această logică, ar fi că noi avem cam 60 de mii de cazuri active și toți acești oameni îi contaminează pe alții. Deci numărul celor care sunt bolnavi și purtători este mult mai mare decât cel oficial din statistici și asta duce la o răspândirea bolii.

Poate sistemul medical să facă față acestor infectări?

Cred că există o problemă serioasă la capitolul resurse umane. Chiar dacă noi vom adăuga paturi în spital și vom deschide noi departamente, întrebarea mea este cine va trata pacienții? Noi nu prea avem medici, iar foarte mulți dintre cei care îi avem sunt bolnavi de COVID-19 sau sunt în recuperare.

Cum am putea opri această evoluție nefastă a pandemiei COVID-19 în Republica Moldova?

Cea mai ieftină metodă ar fi ca 95 la sută din populație să poarte mască. Este cea mai ieftină și cea mai eficientă metodă din tot ceea ce este disponibil. A fost o comunicare contradictorie în perioada acestei pandemii și avem un fel de anomie socială. Oamenii sunt dezorientați și oamenii nu mai cred nici în regulile vechi stabilite și nici nu vor să le respecte pe cele noi. Va fi foarte greu să disciplinăm oamenii.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău