INTERVIU | Daniela Neagu – Președintele Grupului de Inițiativă Basarabeană din Cluj-Napoca: Misiunea asociației este de a ajuta elevii și studenții etnici români să se simtă cât mai ACASĂ la sute de km distanță

  • 26 Iulie 2021 16:30
INTERVIU | Daniela Neagu – Președintele Grupului de Inițiativă Basarabeană din Cluj-Napoca: Misiunea asociației este de a ajuta elevii și studenții etnici români să se simtă cât mai ACASĂ la
sute de km distanță

Radio România Chișinău realizează o serie de interviuri cu asociațiile reprezentative ale basarabenilor din România pentru a vă prezenta mai multe detalii despre cum e să studiezi peste Prut și care este rolul asociațiilor. Astfel, am discutat cu Președintele Grupului de Inițiativă Basarabeană din Cluj-Napoca, Neagu Daniela.

Spuneți-ne câteva cuvinte despre Grupul de Inițiativă a Basarabenilor din Cluj? 

Grupul de Inițiativă Basarabeană din Cluj-Napoca își are începuturile încă din anul 2006, atunci când un grup de studenți basarabeni din Cluj și-au unit ideile pentru a aduce cultura de acasă mai aproape de comunitatea clujeană. Astfel, unele proiecte desfășurate acum 15 ani își păstrează rădăcinile chiar și în momentul de față, fiind la fel de îndrăgite de către voluntari și participanți.

Asociația are peste 100 membri (inclusiv și membrii alumni), recrutarea voluntarilor având loc de două ori pe an în mod obișnuit.

Pentru a ne plia pe talentul/dorința/interesul fiecărui membru, la nivel de organizație s-au format 5 departamente care se ajută reciproc pentru îndeplinirea obiectivelor tuturor proiectelor desfășurate. Fie că ești pasionat de scrierea proiectelor, sfera IT, domeniul Media și PR, departamentul de resurse umane, fundraising sau chiar vrei să combini două dintre aceste interese, GIB Cluj este deschis pentru toate inițiativele.

Sunteți o organizație non-guvernamentală de voluntariat. Cum convingeți tinerii să se implice și să adere la Grupul de Inițiativă a Basarabenilor din Cluj?

Tocmai pentru că facem voluntariat, nu convingem tinerii să adere la Grup, noi doar ne facem vizibili prin proiectele noastre, ei fiind cei care sunt în dreptul de a alege. Deci, practic, ne concentrăm forțele asupra calității proiectelor către un număr cât mai mare de oameni, aceștia din urmă fiind cei care aderă sau ne recomandă.

Cu ce probleme se confruntă elevii și studenții basarabeni și care sunt soluțiile propuse de voluntarii din Grupul de Inițiativă a Basarabenilor din Cluj pentru ei?

În general apar tot tipul de întrebări adresate de către elevii și studenții basarabeni, cele mai uzuale fiind legate de admiterea la universitățile din România, bursele acordate, locurile în cămine și păstrarea lucrurilor personale pe timpul verii (pentru cei care pleacă acasă).

Ajutorul nostru constă în oferirea unor sfaturi și răspunsuri la întrebările adresate, demersuri/cereri la instituțiile de învățământ pentru acordarea bursei de merit și nu în ultimul rând, punerea la dispoziție a unui spațiu de depozitare pentru lucrurile personale, dacă e posibil.

Ne puteți spune câteva campanii sau proiecte de succes pe care le-ați implementat de-a lungul timpului?

Așa cum am menționat și mai sus, organizația se mândrește cu proiectele tradiționale, care și-au păstrat valoarea în timp. Printre acestea se menționează: Festivalul Cultural Bucovina, Festivalul Cultural Basarabia, Miss Basarabia, Forumul ONG-urilor, Școala de Vară și nu în ultimul rând, campaniile de donații de Crăciun și Paști.

Cum a fost afectată activitatea Grupului de Inițiativă a Basarabenilor din Cluj în  perioada pandemiei?

Precum majoritatea ONG-urilor, GIB Cluj nu face excepție de la punerea amprentei pandemiei pe activitatea pe care o desfășuram în mod obișnuit. Având în vedere că o mare parte din instituțiile de învățământ din România își desfășoară activitatea online, foarte mulți voluntari nu se află la moment în Cluj, ceea ce cu siguranță a scăzut nivelul de interactivitate dintre voluntari, dar și activitatea organizației în sine.

Totuși, ne bucurăm că am putut desfășura Campania de ajutorare în contextual pandemic “Uniți pentru Moldova”, prin care am reușit să colectăm materiale sanitare în valoare de peste 27.000 euro și ulterior donate la spitalele rationale din Hâncești și Fălești. Partenerul media al acestui proiect a fost TVR Cluj.

Ce proiecte noi intenționați să realizați în  noul an academic?

Făcând abstracție de la contextul pandemic, ne propunem să continuăm un proiect destul de nou al organizației, o școală de vară care ar implica potențialii elevi și studenți care vor să-și urmeze calea în Cluj.

Care este misiunea și ce scopuri urmărește Grupul de Inițiativă a Basarabenilor din Cluj?

Misiunea asociației este de a ajuta elevii și studenții etnici români să se simtă cât mai ACASĂ la sute de km distanță.

Printre scopurile principale evidențiem încadrarea etnicilor români în societatea românească, unde se afirmă și se favorizează tot mai mult și mai mult valorile europene și promovarea culturii basarabene prin intermediul proiectelor proprii desfășurate.

De 15 ani #suntemceeacefacem!

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău