Premieră în domeniul otorinolaringologiei, realizată de o echipă de medici din Republica Moldova și Ucraina
-
30 Ianuarie 2024 17:15
Reprezentanții Catedrei de otorinolaringologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” împreună cu o echipă de medici din Kiev, au realizat o intervenție de înlăturare a neurinomului de acustic prin abord translabirintic la o pacientă de 43 de ani, informează MOLDPRES.
Intervenția este o premieră pentru sistemul medical din Republica Moldova și a avut loc la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din capitală, fiind realizată de către profesorii Oleg Borysenko, Institutul de Otolaringologie „A. I. Kolomyichenko”, și Vladimir Fedirko de la Institutul de Neurochirurgie „Romodanov”, Serghei Borodin, medic neurochirurg, Marin Buracovschi, medic chirurg ORL, și Anastasia Ursachi – studenți-doctoranzi la Școala Doctorală în domeniul Științe Medicale, asistați de alți colegi și medici rezidenți.
Înainte de operație, echipa de medici, însoțită de Sergiu Vetricean, șeful Catedrei de otorinolaringologie, au avut o întrevedere cu rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, și Alexandru Ferdohleb, vicedirectorul SCR „Timofei Moșneaga”. Discuția s-a axat pe desfășurarea intervenției chirurgicale efectuată în comun de către medicii ucraineni și cadrele universitare și pe opiniile experților în urma conlucrării moldo-ucrainene ce are loc în baza unui acord de colaborare.
Profesorul Sergiu Vetricean a menționat că noutatea intervenției reprezintă înlăturarea tumorii, localizată la nivelul unghiului pontocerebelos și al conductului auditiv intern, prin tehnica de abord translabirintic. „De regulă, la noi în țară, astfel de intervenții sunt manevrate de neurochirurgi prin metoda abordului retrosigmoidian, iar chirurgii otologi din întreaga lume în astfel de tumori aplică abordul translabirintic. Iată de ce am apelat la colegii noștri din Kiev, pentru a ne ajuta în acest sens”, a specificat șeful de catedră.
La rândul său, profesorul Borysenko a remarcat că deține o experiență de peste 30 de ani în efectuarea intervențiilor în abordul translabirintic, care este o tehnică mai inofensivă, mai puțin traumatizantă pentru pacient. „La nivel mondial, astfel de intervenții se efectuează de mult timp, dar pentru noi întâi a fost nevoie de dotarea spitalelor cu echipament medical și de instruit personalul în acest sens. Astăzi, noi încercăm să abordăm tumorile dintr-o altă perspectivă și prin prisma noului echipament. Suntem interesați ca și tinerii medici să însușească această tehnică”, a subliniat expertul.
De asemenea, profesorul ucrainean a apreciat echipamentul cu care este dotată sala de operație, ce corespunde rigorilor de realizare a acestei intervenții la cel mai înalt nivel. De asemenea, un alt element favorabil este sistemul de înregistrare a intervențiilor, ce va contribui la instruirea teoretică a studenților, medicilor rezidenți etc.