Interesele Statelor Unite în Afganistan vor fi reprezentate de Qatar

  • 12 Noiembrie 2021 20:20
Interesele Statelor Unite în Afganistan vor fi reprezentate de Qatar

Interesele Statelor Unite în Afganistan vor fi reprezentate de Qatar, după ce ambasada americană la Kabul a fost închisă în urma preluării puterii de către talibani în luna august, a anunțat vineri secretarul de stat Antony Blinken, potrivit AFP.

Blinken, care l-a primit la Washington pe ministrul de externe al Qatarului, a semnat un acord prin care, în cadrul ambasadei emiratului la Kabul, se înființează o secție dedicată intereselor americane.

Statele Unite sunt 'recunoscătoare' pentru 'leadership'-ul și 'sprijinul' arătate de Qatar în legătură cu Afganistan, a subliniat Blinken în prezența omologului său Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

Qatar, care găzduiește o importantă bază militară americană, a jucat un rol crucial după retragerea americană din Afganistan, atât din punct de vedere diplomatic, cât și logistic pentru operațiunile de evacuare.

Prin Qatar au trecut aproximativ jumătate din cele 124.000 de persoane evacuate, cetățeni străini și afgani care se consideră amenințați de represaliile talibanilor.

Operațiunile consulare americane legate de Afganistan erau deja gestionate din Qatar după venirea la putere a islamiștilor la Kabul.

Emisarul american pentru Afganistan, Thomas West, a indicat luni că o eventuală redeschidere a ambasadei SUA nu este în studiu.

Statele Unite, ca și restul comunității internaționale, nu au recunoscut guvernul instalat de talibani. Printre exigențele americane înainte de a lua un considerare un gest diplomatic față de talibani figurează respectarea drepturilor omului, mai ales ale femeilor, lupta împotriva 'grupărilor teroriste' și posibilitatea, pentru americanii și afganii care au colaborat cu armata SUA și se tem de represalii, să părăsească fără impedimente țara.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
8
Sun
7
Mon
6
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău