Intenția PD de a schimba Codul Electoral după invalidarea alegerilor, comentată diferit de opoziție și experți

  • 10 Iulie 2018 13:48
Intenția PD de a schimba Codul Electoral după invalidarea alegerilor, comentată diferit de opoziție și experți

Intenția Partidului Democrat de a crea un grup de lucru care să propună modificări la Codul electoral în legătură cu situația creată de invalidarea alegerilor din Chișinău este comentată diferit de opoziție și experți. În timp ce reprezentanții opoziției susțin că problema nu ține de legislație, ci de modul de aplicare a acesteia, experții consideră că precedentul de la Chișinău este unul periculos și ar fi necesare reglementări suplimentare.

Parlamentul ar urma să creeze săptămâna aceasta un grup de lucru care să studieze Codul electoral și să propună amendamente și interpretări care să nu mai permită scenariul de după scrutinul invalidat de la Chișinău, a anunțat șeful Legislativului, Andrian Candu. Din acest grup ar urma să facă parte reprezentanții fracțiunilor parlamentare, experți naționali, dar și din partea Consiliului Europei, Uniunii Europene și chiar americani. Grupul ar urma să facă propunerile în a doua jumătate a lunii septembrie, iar Legislativul să opereze modificări, dacă va fi cazul, care să fie aplicate chiar la alegerile parlamentare, a declarat Andrian Candu.

„Într-un timp proxim să vină cu propuneri și concluzii în fața plenului Parlamentului pentru eventuale schimbări necesare, sau interpretări, clarificări ale unor chestiuni legate de ziua tăcerii, ziua votului, mobilizare versus îndemn, versus agitație electorală în ziua votului”.

Legislația și organismele internaționale nu recomandă modificarea Codului electoral cu mai puțin de un an înainte de alegeri, totuși se poate face o excepție dacă acestea vin în favoarea alegătorilor și concurenților electorali, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Asociației Promo-Lex, Pavel Postică. În opinia sa, situația de la Chișinău este una ieșită din comun, astfel încât ar fi necesare anumite precizări în legislație.

„Dacă totuși, anumitor judecători le-a venit în cap așa idee și așa soluție, atunci poate da, într-adevăr este necesar de pus accentele în așa fel, de făcut precizările de rigoare î Codul electoral, încât pe viitor să nu mai fie posibile astfel de interpretări defectuoase ale legislației”, spune Pavel Postică.

Pe de altă parte, vicepreședintele fracțiunii Partidului Liberal Democrat, Vadim Pistrinciuc, consideră că problema nu ține de legislație, ci de modul de aplicare a acesteia.

„Eu nu cred că cineva cere modificarea legislației electorale. Toți au spus foarte clar că e vorba de imixtiunea politicului în justiție. De aceea, mie mi se pare o încercare de a drege cumva situația, dar este o încercare nereușită”, comentează Vadim Pistrinciuc. 

Amintim că justiția a invalidat alegerile din Chișinău, câștigate de liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Opoziția consideră că în spatele deciziei ar sta guvernarea, care respinge acuzațiile.

Situația cauzată de invalidarea scrutinului municipal a constituit drept motiv pentru Uniunea Europeană să suspende finanțarea pentru Republica Moldova, considerând că au fost încălcate principiile democratice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău