Integrarea europeană a R. Moldova și situația regională în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, subiecte discutate de către Nicu Popescu cu ministrul croat de externe Gordan Grlić-Radman, la Zagreb

  • 16 Decembrie 2022 13:05
Integrarea europeană a R. Moldova și situația regională în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, subiecte discutate de către Nicu Popescu cu ministrul croat de externe Gordan Grlić-Radman, la Zagreb

Integrarea europeană a Rep. Moldova și situația regională în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei au fost subiectele principale la întrevederea pe care vicepremierul Nicu Popescu a avut-o astăzi la Zagreb, cu ministrul croat de externe Gordan Grlić-Radman. Miniștrii au discutat despre rolul important al Croației în distribuția resurselor energetice în plan regional, dar și despre comerțul bilateral dintre cele două țări, transmite Radio Chișinău.

Croația este o sursă de inspirație pentru Rep. Moldova, deoarece a putut să evolueze de la o situație de război la o stare de pace asigurată prin integrarea europeană, a declarat vicepremierul Nicu Popescu la conferința de presă comună cu omologul său croat. Totodată, șeful diplomației de la Chișinău a subliniat că acum Rep. Moldova este foarte afectată de războiul provocat de Federația Rusă în Ucraina:
  
„Pacea din Rep. Moldova a fost atacată brutal de Federația Rusă. Rep. Moldova împreună cu Croația și alături de partenerii Europeni, condamnă această agresiune asupra Ucrainei chiar din prima zi. Rep. Moldova este foarte afectată de acest război, în plan de securitate, plan umanitar, economic, prin distrugerea rețelelor logistice de comerț și mai recent, în plan energetic. Chiar în aceste momente Ucraina este bombardată și civilii mor. Datorită Uniunii Europene, datorită Croației, Republica Moldova continuă să avanseze înainte, să consolideze democrația, securitatea energetică, dar și asigurarea păcii pe teritoriul țării noastre”, a spus Nicu Popescu.

Miniștrii de externe din cele două țări au discutat și despre o serie de proiecte concrete prin care Croația va ajuta Rep. Moldova să parcurgă mai ușor procesul de aderare a Uniunii Europene. Vicepremierul Nicu Popescu:  
         
Am discutat astăzi rolul important al Croației în distribuția resurselor energetice în plan regional. Rep. Moldova are interesul de a dezvolta o relație cu Croația inclusiv pe linia unor potențiale importuri de gaz. Avem un dialog deschis cu oamenii de afaceri din Croația, în domenii precum tehnologiile informaționale, turismul, produsele farmaceutice, astfel încât să putem dezvolta noi inițiative în domeniul afacerilor care vor aduce beneficii cetățenilor croați și cetățenilor Rep. Moldova”, a afirmat Nicu Popescu.

Amintim că Uniunea Europeană numără în prezent 27 de state membre. Croația este ultima țară care a aderat la blocul comunitar în 2013 în urma unor negocieri care au durat 10 ani.        


Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău