Instrumentalizarea elementelor criminale de către Kremlin și folosirea acestora împotriva statelor țintă a devenit o constantă a războiului hibrid lansat de Rusia (Revista presei)
-
14 Martie 10:09
Pelerinajul efectuat de guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul în Federația Rusă a avut ultimul act ieri, înt-o așa-zisă conferință de presă la Chișinău, unde reprezentanta oligarhului fugar Ilan Șor s-a dovedit o portavoce perfectă a propagandei ruse, observă Mihai Isac în editorialul său din Deschide.md. Instrumentalizarea elementelor criminale de către Kremlin și folosirea acestora împotriva statelor țintă a devenit o constantă a războiului hibrid lansat de Federația Ruse, pe fondul reimperializării accentuate a politicii externe promovate de Moscova față de fostele republici sovietice și nu numai, subliniază autorul.
Potrivit acestuia, lipsa unei reforme în domeniul justiției face practic imposibilă lupta eficientă împotriva acestui tip de propagandă, în pofida adoptării unor pachete legislative menite să combată astfel de operațiuni îndreptate populației R. Moldova.
Veronica Dragalin anticipează un exod al procurorilor, scrie Anticorupție.md. Sub riscul de a fi înlăturați de la exercitarea unei funcții de demnitate publică în urma evaluării în Comisia Vetting, mai mulți procurori vor depune cereri de demisie din proprie inițiativă, înainte ca procedura să fie lansată. Opinia aparține șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și a fost făcută la Realitatea TV. Șefa Procuraturii Anticorupție spune că nu este de acord cu unele cerințe în procesul de verificare. Filtrul de integritate etică și financiară va fi trecut de circa 140 de judecători și circa 220 de procurori din funcții-cheie. În procesul de evaluare a integrității financiare, vor fi verificate activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, vor fi verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora.
Ziarul de Gardă, scrie astăzi despre orașul Suwałki, locul în care se întâlnesc frontierele Lituaniei și Poloniei, dar și interesele Rusiei. În contextul în care se vorbește tot mai des despre această regiune în legătură cu o posibilă declanșare a celui de-al treilea război mondial, jurnaliștii ZDG au întrebat locuitorii ce cred aceștia despre război. ZDG mai dă detalii de la ședința de judecată în care „milionarul în euro de la CNA”, Ghenadie Tanas, șeful suspendat al Direcției generale urmărire penală (DGUP) a Centrului Național Anticorupție (CNA), este învinuit pe 13 capete de acuzare de îmbogățire ilicită, practicare ilegală a activității financiare, fals în declarații de avere și interese personale. Printre cei cinci acuzați vizați în dosar se află și fratele lui Ghenadie Tanas, Adriano Tanas, care se declară nevinovat și spune că acuzațiile procurorilor sunt „prostii și aberații luate din pod”.
În aceeași publicație găsim un interviu cu Cristi Danileț, fost magistrat român, aflat într-o vizită în R. Moldova. Acesta a vorbit despre reformele inițiate în justiția moldovenească, riscurile și oportunitățile legate de acestea, dar și despre concursul anulat pentru funcția de procuror general.
Criza energetică a provocat tăierea a mii de hectare de pădure din Moldova, atenționează Mold-Street. Evoluția ascendentă înregistrată în ultimii ani a suprafețelor acoperite de păduri a fost dată peste cap de criza energetică cu care s-a confruntat Republica Moldova în anul 2022 și necesității de a asigurare a populației cu lemn de foc, arată date publicate de către Guvern.
Astfel, potrivit mold-street.com, în perioada 2019-2021 suprafața terenurilor acoperite cu păduri a crescut de la o cotă de 12,8% din suprafața Republicii Moldova în 2019, la 13,2% în 2021.
Criza energetică din anii 2022 însă a dus la o reducere cu circa 0,5 puncte procentuale (până la 12,7%) a suprafeței pădurilor.