Instituțiile și angajații implicați în dosarul cererii de azil a cetățeanului turc împușcat la Chișinău, vor fi supuși unor anchete interne

  • 15 Iulie 14:50
Instituțiile și angajații implicați în dosarul cererii de azil a cetățeanului turc împușcat la Chișinău, vor fi supuși unor anchete interne

Angajați din cadrul Biroului pentru Migrație și Azil și judecătorii implicați în dosarul cererii de azil a cetățeanului turc, dat în căutare internațională și asasinat la Chișinău, urmează să fie supuși unor anchete interne pentru a afla de ce s-a tărăgănat procesul. Astăzi au avut loc audieri pe acest subiect la Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică, transmite Radio Chișinău.

Cetățeanul turc, dat în urmărire internațională de autoritățile din Marea Britanie, ar fi ajuns în Republica Moldova pe fundalul valului de refugiați de război din Ucraina, pe segmentul transnistrean, a anunțat, într-o conferință de presă, președintele Comisiei Securitate, Apărare și Ordine Publică, Lilian Carp. În cazul unor persoane căutate la nivel internațional, legea prevede examinarea dosarului de azil în regim special de către Inspectoratul General pentru Migrație, ceea ce, în cazul cetățeanului turc, nu s-a întreprins, a afirmat deputatul Lilian Carp.

„Fiind o procedură simplă, au folosit acest tertip juridic și au tărăgănat acest dosar atât de mult, pentru că nu a fost aprins așa-numitul bec roșu în raport cu persoanele care prezintă risc de securitate. Cetățeanul truc urma să fie reținut nu mai mult de 180 de zile, perioada când se ia o decizie de a i se acorda sau nu drept de azil. Din cauza că instituțiile și judecătoriile, cu ajutorul avocaților, au tărăgănat, persoana a fost reținută peste 500 de zile, deci, s-a depășit de câteva ori termenul”, a spus Lilian Carp. 

Premierul Dorin Recean anunța la sfârșitul săptămânii trecute că în situații similare s-ar afla 38 de cetățeni străini căutați la nivel internațional și ascunși în Republica Moldova. Dintre aceștia, 7 ar prezenta riscuri majore de securitate, a spus în cadrul conferinței de presă, președintele Comisiei de securitate.

„O parte dintre ei sunt căutați pentru spălare de bani sau alte lucruri, deci, cu risc major sunt vreo șapte cetățeni străini, dar trei dintre aceștia ar fi nevoie să fie expulzați urgent din Republica Moldova. Astfel, Biroul pentru Migrație și Azil trebuie să aplice acel articol ca măsură specială, astfel ca dosarele să fie studiate în regim de urgență în instanță și să fie expulzați”, a mai spus Lilian Carp. 

Amintim că, pe 10 iulie, un bărbat de origine turcă, în vârstă de 41 de ani, a fost împușcat mortal la o terasă în Chișinău. Autorul crimei a reușit să fugă de la fața locului. Poliția a identificat și audiază două persoane care au statut de suspecți, complici în cazul omorului, dar nu au anunțat deocamdată dacă printre aceștia se află și autorul crimei.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
1,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
3
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău