Dorin Recean: Anumiți cetățeni străini, care se află în căutare internațională, utilizează o schemă de corupție pentru a rămâne în libertate pe teritoriul Republicii Moldova
-
12 Iulie 17:26
Situația cetățenilor străini dați în căutare internațională și care se ascund de justiție în Rep. Moldova a fost discutată astăzi în cadrul unei ședințe speciale convocată de premierul Dorin Recean. La întrevedere au participat ministra Justiției, ministrul Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției, reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Generale și Consiliului Superior al Magistraturii, informează purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, transmite Radio Chișinău.
În urma ședinței, s-a convenit modificarea de urgență a cadrului normativ privind azilul în Republica Moldova. Totodată, premierul a solicitat MAI întreprinderea de măsuri de verificare a situației solicitanților de azil, inclusiv a celor cărora le-au fost respinse cererile de azil și se află în procedură judecătorească.
„Instituțiile statului se vor asigura că cetățenii străini care intră pe teritoriul Republicii Moldova nu sunt un pericol social, iar cetățenii noștri sunt în siguranță”, a punctat premierul Dorin Recean.
În prezent, potrivit autorităților, în Republica Moldova sunt circa 38 de cetățeni străini, căutați pentru fraude bancare, evaziuni fiscale și, în câteva cazuri, infracțiuni cu violență, care profită de situația descrisă mai sus.
Ieri, Procuratura Anticorupție a anunțat despre revenirea șefului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, cercetat pentru corupere pasivă, în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Franța, și sprijinul Biroului Federal de Investigații din SUA, din arest la domiciliu în arest preventiv pentru un termen de 30 de zile.
El este acuzat că alături de alți funcționari publici din Republica Moldova și din alte țări ar fi luat mită în valoare de milioane de dolari pentru a bloca sau a șterge "notificările roșii" emise de Interpol, care semnalează infractorii căutați la nivel internațional. În acest fel, ar fi permis infractorilor să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova și în alte țări.