Instituțiile medicale activează în regim de alertă în urma depășirii pragului epidemic al gripei și infecțiilor respiratorii

  • 14 Februarie 2019 10:05
Instituțiile medicale activează în regim de alertă în urma depășirii pragului epidemic al gripei și infecțiilor respiratorii

Instituțiile medico-sanitare activează în regim de alertă în urma depășirii pragului epidemic al gripei și infecțiilor respiratorii, acestea fiind asigurate cu toate medicamentele necesare. Anunțul a fost făcut ieri de către autorități în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu participarea specialiștilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și conducătorilor instituțiilor medico-sanitare, transmite MOLDPRES.

Membrii comisiei au examinat situația epidemiologică prin gripă și infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), infecțiile respiratorii acute severe (SARI) și măsurile de control.

„Nivelul îmbolnăvirilor prin gripă, IACRS și SARI, precum și depășirea pragului epidemic, impune stabilirea unui regim de alertă sporită în activitatea instituțiilor medico-sanitare și monitorizarea permanentă a numărului îmbolnăvirilor, pentru reducerea riscului de infectare și răspândire a acestor infecții”, a menționat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gâlca.

În acest sens, activitatea instituțiilor medico-sanitare se desfășoară în regim intens cu acordarea asistenței medicale, prioritar la domiciliu, cu spitalizarea și tratamentul în condiții de staționar a bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii. Instituțiile medico-sanitare sunt asigurate cu medicamentele necesare, inclusiv preparate antivirale. Totodată, medicamentul Tamiflu este deja în farmacii. La data de 5 februarie, peste 4700 de doze au fost distribuite în farmaciile din țară.

Doar în ultima săptămână, șapte persoane au murit de gripa A(H1N1), numărul deceselor ridicându-se la 20. De la începutul sezonului rece, 1255 de moldoveni au ajuns la medic cu gripă.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, activitatea gripală continuă să crească în regiunea europeană. Un număr mare de cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal se înregistrează în România și Ucraina.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetățenilor să nu recurgă la autotratament și să se adreseze la medic la apariția primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, este necesar de a evita contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat și obezitate.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău