Instituțiile medicale activează în regim de alertă în urma depășirii pragului epidemic al gripei și infecțiilor respiratorii

  • 14 Februarie 10:05
Instituțiile medicale activează în regim de alertă în urma depășirii pragului epidemic al gripei și infecțiilor respiratorii

Instituțiile medico-sanitare activează în regim de alertă în urma depășirii pragului epidemic al gripei și infecțiilor respiratorii, acestea fiind asigurate cu toate medicamentele necesare. Anunțul a fost făcut ieri de către autorități în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu participarea specialiştilor Agenției Naţionale pentru Sănătate Publică și conducătorilor instituțiilor medico-sanitare, transmite MOLDPRES.

Membrii comisiei au examinat situaţia epidemiologică prin gripă și infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), infecţiile respiratorii acute severe (SARI) și măsurile de control.

„Nivelul îmbolnăvirilor prin gripă, IACRS și SARI, precum și depășirea pragului epidemic, impune stabilirea unui regim de alertă sporită în activitatea instituțiilor medico-sanitare și monitorizarea permanentă a numărului îmbolnăvirilor, pentru reducerea riscului de infectare și răspândire a acestor infecții”, a menționat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gâlca.

În acest sens, activitatea instituţiilor medico-sanitare se desfășoară în regim intens cu acordarea asistenţei medicale, prioritar la domiciliu, cu spitalizarea şi tratamentul în condiţii de staţionar a bolnavilor cu gripă și infecții respiratorii. Instituțiile medico-sanitare sunt asigurate cu medicamentele necesare, inclusiv preparate antivirale. Totodată, medicamentul Tamiflu este deja în farmacii. La data de 5 februarie, peste 4700 de doze au fost distribuite în farmaciile din țară.

Doar în ultima săptămână, șapte persoane au murit de gripa A(H1N1), numărul deceselor ridicându-se la 20. De la începutul sezonului rece, 1255 de moldoveni au ajuns la medic cu gripă.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, activitatea gripală continuă să crească în regiunea europeană. Un număr mare de cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal se înregistrează în România şi Ucraina.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, este necesar de a evita contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
1,06 °C
burniță de intensitate joasă
Umiditate:100 %
Vint:5,1 m/s
Sat
7 °C
Sun
7 °C
Mon
7 °C
Tue
8 °C
Wed
9 °C

Curs oficial BNM 13 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2828 0.0680
USD 17.3212 -0.0192
RON 4.0350 0.0148
UAH 0.7352 0.0002
RUB 0.2742 0.0015
Arhivă Radio Chișinău