Instituțiile de stat din R. Moldova avansează în respectarea, protejarea și asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, cu sprijinul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului
-
03 Octombrie 14:19
Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova a încheiat săptămâna trecută un eveniment de instruire și consultare de două zile, conceput pentru a consolida capacitățile instituțiilor statului să răspundă mai bine nevoilor persoanelor cu dizabilități și să se asigure că drepturile lor sunt respectate, protejate și asigurate. Inițiativa de consolidare a capacităților a reunit 28 de participanți și participante din diverse instituții de stat din întreaga țară.
Incluziunea persoanelor cu dizabilități este o direcție importantă de lucru a Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova. În adresarea sa, în deschiderea evenimentului, Bea Ferenci, șefa Oficiului, a subliniat „Familia ONU este dedicată să lucreze împreună pentru a sprijini Guvernul Republicii Moldova în realizarea priorităților de dezvoltare bazate pe principiul fundamental de „a nu lăsa pe nimeni în urmă”. Pentru Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova, dezvoltarea incluzivă înseamnă participarea semnificativă a persoanelor cu dizabilități la elaborarea, implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor, programelor și intervențiilor concrete. În același timp, este esențială și împuternicirea autorităților pentru a asigura incluziunea persoanelor cu dizabilități. Atelierul contribuie la identificarea barierelor și provocărilor existente și la identificarea soluțiilor potențiale”.
Evenimentul s-a concentrat pe îmbunătățirea înțelegerii procesului de incluziune a persoanelor cu dizabilități, a abordării bazate pe drepturile omului privind dizabilitatea și a Convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. A încurajat discuții în detalii privind asigurarea egalității și nediscriminării persoanelor cu dizabilități în Moldova. Participanții au aprofundat, de asemenea, aspectele practice ale incluziunii, explorând nevoile și provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și subliniind rolul lor crucial în procesele decizionale.
Importanța asigurării cooperării intersectoriale pentru facilitarea incluziunii persoanelor cu dizabilități a fost un alt element important al atelierului. Reflectând asupra diverselor perspective împărtășite în timpul instruirii, Galina Gavriliță, consultantă principală în cadrul Direcției pentru Coordonarea Politicilor Publice și Integrare Europeană, Ministerul Educației și Cercetării, a menționat că „este crucial nu doar să înțelegem, ci și să contribuim la incluziunea persoanelor cu dizabilități într-un mod multidimensional. A fost deosebit de valoros să avem reprezentanți din diverse instituții de stat la atelier, fiecare împărtășind succesele și provocările lor în promovarea incluziunii persoanelor cu dizabilități.”
Felicia Maracineanu, specialistă în monitorizare și evaluare la Agenția Teritorială de Asistență Socială Sud, a menționat valoarea unor astfel de inițiative pentru creșterea gradului de conștientizare: „Cred că astfel de inițiative sunt importante, în special pentru instituțiile statului, pentru a sensibiliza și a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și familiile acestora și pentru a identifica soluții pentru asigurarea unor programe și intervenții incluzive și accesibile în domeniul educației, serviciilor sociale și sănătății”, subliniind, de asemenea, că va folosi „cunoștințele acumulate în analiza accesibilității serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și la identificarea soluțiilor pentru îmbunătățirea calității acestora”.
Reflectând asupra rolului important al instituțiilor statului în promovarea drepturilor omului pentru persoanele cu dizabilități, participanta Olga Mihaeș, șefa-adjunctă a Direcției generale pensii și alocații, Casa Națională de Asigurări Sociale, a menționat: "Fiecare cetățean ar trebui să fie conștient de provocările cu care se confruntă zilnic persoanele cu dizabilități, în special funcționarii publici care sunt așteptați să ofere sprijin deplin în abordarea acestora, în limitele competențelor lor funcționale. Trebuie să ne amintim mereu că există persoane care au nevoie de politici și servicii mai bune și de o calitate superioară. Cred că la asta ar trebui să tindem, noi, ca societate, să fim mai buni, mai uniți și mai loiali."
Rezultatul discuțiilor va fi reflectat de Organizația Națiunilor Unite în Moldova în Analiza Comună de Țară, care este o analiză bazată pe dovezi, independentă și colectivă a situației țării, cu un accent important pe situația grupurilor marginalizate.
Instruirea face parte din proiectul: „Schimbarea paradigmei către servicii incluzive pentru persoanele cu dizabilități, responsabilitate și guvernanță în Moldova”, implementat de OHCHR, UNDP și UNICEF, finanțat de Parteneriatul Națiunilor Unite pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (UNPRPD).
Inițiativa reflectă angajamentul ONU de a promova o societate mai incluzivă și mai echitabilă pentru toți în Moldova.