Instituțiile de drept, evaluate de procurori europeni
-
03 Decembrie 2015 19:10
Procurori și judecători din România, Italia, Germania, Belgia și Franța se află la Chișinău pentru a evalua activitatea instituțiilor de drept din Republica Moldova.
Din misiune, care a venit la solicitarea Guvernului și cu susținerea Uniunii Europene, face parte și procurorul șef al DNA din România, Laura Codruța Kovesi. Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola și premierul interimar, Gheorghe Brega, au vorbit joi, 3 decembrie, într-o conferință de presă despre scopul acestei misiuni.
Misiunea va avea două etape, iar prima a început la 30 noiembrie și va dura până la sfârșitul anului. Aceasta va monitoriza activitatea Centrului Național Anticorupție, Comisiei Naționale de Integritate, Procuraturii Generale, Curții Constituționale și Institutului Național de Justiție. Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție de la București, Laura Codruța Kovesi, care face parte din misiune, va avea în vizor modul în care funcționează CNA și CNI, a anunțat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola. Ca urmare a evaluării, vor fi elaborate recomandări ce ar trebui să stea la baza politicilor viitoare de reformare a sectorului justiției și de prevenire a corupției, a subliniat șeful delegației UE, Pirkka Tapiola.
„Pentru noi evaluarea și reformarea sectorului de justiție este o problemă principală. Vom monitoriza ce se întâmplă în acest domeniu în continuare. Sperăm ca rezultatele să fie luate în considerare și recomandările să fie implementate, dar aceasta este o decizie ce trebuie luată la nivel local. Nu va veni nimeni din afară să facă reforme în Republica Moldova”, a declarat Pirkka Tapiola.
Premierul interimar, Gheorghe Brega, a menționat importanța acestei misiuni pentru Republica Moldova.
„Am mare încredere în misiunile lor de evaluare, chiar dacă acestea sunt de cele mai multe ori radiografii sumbre a ceea ce există și a ceea ce avem de făcut în lungul nostru drum european. Prin prezența la Chișinău a doamnei Kovesi putem afirma clar că DNA a trecut Prutul, lucru pe care îl datorăm Uniunii Europene”, a constatat Gheorghe Brega.
A doua parte a misiunii va sosi la Chișinău la începutul lunii ianuarie 2016 și va evalua activitatea Curții Supreme de Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției și avocaților parlamentari. Membrii delegației nu au fost deocamdată selectați. Rezultatele și recomandările întregii misiuni, formată din 15 experți europeni, vor fi făcute publice în martie-aprilie 2016.