Instituții din R. Moldova și România colaborează pentru implementarea directivelor europene în domeniul securității cibernetice și infrastructurii critice

  • 27 Octombrie 2023 15:53
Instituții din R. Moldova și România colaborează pentru implementarea directivelor europene în domeniul securității cibernetice și infrastructurii critice

Instituții din Republica Moldova și România colaborează pentru implementarea directivelor europene în domeniul securității cibernetice și infrastructurii critice. Un proiect de asistență pentru întărirea capacităților Republicii Moldova în aceste domenii, a ajuns la finalul primei faze. În cadrul proiectului 15 experți din instituții românești au oferit peste 150 de zile de asistență autorităților de la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Aderarea Republicii Moldova la UE reprezintă un proces complex, care necesită conformitate cu directivele de securitate cibernetică și protecția infrastructurii critice, a subliniat secretarul de stat al Ministerului de Externe al României, Traian Hristea. Acest proiect oferă sprijin și asistență Republicii Moldova în aplicarea acestor directive, consolidând astfel rezistența la provocările actuale, inclusiv în contextul războiului din Ucraina, a spus oficialul român.  

„Este doar o primă fază a proiectului în care au fost realizate timp de șase luni și mai mult de 12 activități elemente de evaluare, prospective, de analiză și elemente în care au fost puse de acord modalitățile în care întărite și consolidate relațiile bilaterale în acest domeniu, în perspectiva aplicării și armonizării legislative cu acquis-ul comunitar european”, a declarat Hristea.

Proiectul a implicat instituții responsabile pentru securitatea cibernetică din Republica Moldova, a comunicat secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din Republica Moldova, Vlad Cuc.

„Instituțiile de bază implicate au fost: Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Serviciul de Informație și Securitate, Ministerul de Interne, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării ca autoritatea care va promova în continuare politicile în domeniul digitalizării și securității cibernetice. Au avut loc vizite ale experților români la Chișinău, dar și delegațiile noastre au plecat la București”, a menționat Cuc.

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian Leon-Țurcanu a subliniat importanța cooperării și a parteneriatului între București și Chișinău pentru a răspunde provocărilor de securitate în domeniul cibernetic și al infrastructurii critice în vederea protejării societății și a democrației statului.

„Vorbim despre un parteneriat real între București și Chișinău, bazat pe încredere. Aceasta dovedește încă o dată armonia în gândire, între prioritățile și obiectivele care există la București și la Chișinău.

Proiectul acesta a venit într-un moment foarte bun și cred că putem spune foarte sincer că tot ce se realizează în cadrul acestui proiect vine în întâmpinarea obiectivelor foarte serioase asumate în noua strategie de securitate a Rep. Moldova”, a punctat ambasadorul.

Cea de-a doua fază a proiectului urmează să aibă loc în perioada anilor 2024-2025. Proiectul se desfășoară cu suportul financiar al României.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău