Inspectoratul General pentru Migrație îndeamnă străinii, inclusiv cetățenii ucraineni, șă-și legalizeze șederea în R. Moldova

  • 03 August 2023 12:03
Inspectoratul General pentru Migrație îndeamnă străinii, inclusiv cetățenii ucraineni, șă-și legalizeze șederea în R. Moldova

Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) a îndemnat străinii, inclusiv cetățenii ucraineni, șă-și legalizeze șederea în Republica Moldova. Potrivit șefului IGM, Mihail Vodă, circa 11 mii din cei aproximativ 65 de mii de cetățeni strămutați din Ucraina au obținut de la 1 martie până în prezent protecție temporară în Republica Moldova după ce au depășit 90 de zile, transmite Radio Chișinău.

Refugiații pot depune o cerere pentru toată familia online, pe site-ul protectietemporara.gov.md, sau la ghișeele Inspectoratului General pentru Migrație, a spus șeful IGM, Mihail Vodă, în cadrul unei conferințe de presă joi, 3 august. 

Totodată șeful IGM, Mihail Vodă, a dezmințit informațiile false din spațiul public și a precizat că înregistrarea cetățenilor ucraineni pentru reședință în spații locative pe teritoriul Republicii Moldova nu le conferă acestora vreun drept asupra proprietății.  

„65 mii de cetățeni ucraineni se află pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 90 de zile. Anume această categorie de persoane urmează să fie documentată de către noi, urmează să le fie legalizat statutul. Vorbim despre adulți și minori, dar dintre aceste persoane, mai mulți sunt minori. În scopul gestionării eficiente a fluxurilor de migrațiune, începând cu 1 martie – Guvernul Republicii Moldova a aprobat mecanismul de protecție temporară. Este un mecanism al UE implementat în Moldova, și reprezintă  cel mai simplu mijloc de atribuire a unui statut legal a cetățenilor Ucrainei și a  membrilor de familie ai acestora”, a declarat Mihail Vodă. 

Cele mai multe cereri au fost înregistrate pentru protecție temporară. Viza de reședință și azilul politic necesită mai multe acte, a spus șeful IGM. Documentul ce conferă protecție permanentă se poate obține prin prezentarea unui singur act de identitate sau a unui certificat care asigură identitatea. Prin acest document, refugiaților li se garantează accesul la servicii de sănătate, educație, dreptul de angajare, cazare gratuită în centre de plasament. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:0 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău