Insecuritatea în traficul rutier duce la pierderi de 200 milioane de dolari

  • 19 Octombrie 2015 18:34
Insecuritatea în traficul rutier duce la pierderi de 200 milioane de dolari

Aproximativ 200 milioane de dolari sunt pierderile anuale înregistrate de Republica Moldova ca urmare a insecurității în traficul rutier.

În țara noastră se înregistrează de două ori mai multe accidente rutiere decât media în Uniunea Europeană, sunt de părere experți ai Misiunii Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice. În acest context, Guvernul Republicii Moldova în colaborare cu Uniunea Europeană își propune să creeze Consiliul Național al Siguranței care să fie responsabil de siguranța la trafic. Subiectul a fost discutat în cadrul unei reuniuni la care a participat oficiali de la Chișinău și experți europeni.

Accidentele în trafic sunt o problemă economică, socială și de sănătate publică și aduc pierderi colosale la bugetul de stat, au avertizat experții Uniunii Europene, autori ai unui plan de acțiuni privind creșterea siguranței în trafic pe drumurile din Republica Moldova. Elvețianul Srichander Ramaswamy este consilierul Prim-ministrului în sectorul bancar.

”În ultimii 10 ani peste 4 mii de oameni au murit în accidente, 32 de mii grav rănite și alte 250 de mii, rănite ușor. Prin urmare, 200-300 de oameni mor anual, lucru care, potrivit estimărilor mele ar costa economia Republicii Moldova 190 de mii de dolari. Până nu vom lua acțiuni, aceștia sunt bani cheltuiți în vânt, pierduți”, a declarat Srichander Ramaswamy.

Drumuri care nu sunt sigure, mașini care nu îndeplinesc unele condiții tehnice, comportamentul iresponsabil al conducătorilor și al pietonilor, atitudinea neadecvată a opiniei publice și a oficialilor, sunt câțiva dintre factorii care determină numărul mare de accidente în trafic în Republica Moldova, potrivit experților străini.

Aceștia susțin că Republica Moldova are restanțe în ceea ce privește implementarea strategiei siguranței la trafic, adoptată în urmă cu cinci ani. Expertul Andulis Zidkovs, care este și consilierul  ministrului  Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

”De ce Strategia Națională pentru Siguranță Rutieră, adoptată de Republica Moldova în 2010 nu este implementată. Primul punct din planul de acțiuni prevede crearea Consiliului Național al Siguranței. Acest punct nu a fost realizat, pentru că nimeni nu s-a simțit responsabil și nimeni nu a făcut presiuni ca această entitate să fie creată”, a constatat Andulis Zidkovs.

Consiliul Național al Siguranței ar urma să aibă ca funcție coordonarea acțiunilor de informare și coordonare inter-instituțională, monitorizarea și evaluarea situației în domeniul siguranței rutiere precum și estimarea costurilor. Prezent la eveniment, ministrul de Interne, Oleg Balan, susține că numărul de accidente este în descreștere în Republica Moldova.

”În 2008 în primele nouă luni au decedat 375 de persoane, în timp ce în 2015 au decedat 202 persoane. Persoane traumatizate, în 2008 s-au înregistrat 2.622, anul acesta pentru primele 9 luni s-au înregistrat 2.211 persoane, în scădere cu 84 de procente. Accidente rutiere, pentru primele 9 luni în 2008 s-au înregistrat 2.153, anul acest an -1.853, în scădere cu 85%.”, a declarat Oleg Balan.

Un capitol aparte, în Republica Moldova îl reprezintă copiii implicați în accidente. În primele 9 luni ale acestui an, din cele 230 de accidente în care au fost implicați minori, 35 au fost provocate de copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău