Injustiția din regiunea transnistreană, în atenția CEDO

  • 30 Octombrie 2018 10:53
Injustiția din regiunea transnistreană, în atenția CEDO

Persoanele care ajung să fie sechestrate și deținute în așa-numitul izolator temporar din subsolul miliției din Tiraspol susțin că condițiile sunt periculoase pentru viață și sănătate.

Sentimentul împărtășit de acestea este că nu există nicio șansă să scapi de o sentință dacă nu ești în stare să îți asiguri singur trecerea în fața așa-numiților judecători sau lideri ai regiunii transnistrene. Totodată, nimeni din țară nu ar putea să se implice în problema personală, deoarece subiectul justiției în regiunea transnistreană mai este tratat ca unul politic cu rază lungă de acțiune. Concluziile se regăsesc într-un comunicat de presă al Asociației Promo-LEX, care anunță că pe 11 octombrie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat o cauză care relevă aceste probleme sistemice din regiunea transnistreană, transmite IPN.

CEDO a comunicat Guvernelor Republicii Moldova și Federației Ruse cauza unui fost funcționar din cadrul administrației orășenești din nordul regiunii transnistrene, cerând explicații pe marginea violării prevăzute de art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Este vorba despre detenția în condiții inumane și lipsa asistenței medicale. 

Este vorba de cazul bărbatului vizat de o plângere de comitere a unei sustrageri pe care pretinde că nu a făcut-o. Acțiunile acestuia au fost recalificate din „abuz în serviciu” în „delapidarea averii”, iar în martie 2017 bărbatul a fost plasat în „arest” și ținut în detenție până pe 2 iunie 2017.

În opinia juriștilor asociației, aceste situații sunt zilnice, însă numărul celor care încearcă să spună ceva este din ce în ce mai mic.

Avocații recomandă că orice ilegalitate trebuie reclamată și raportată instanțelor constituționale, în primul rând.

Începând cu anul 2015 au fost emise mai multe hotărâri reprezentative, iar CEDO a constatat în mod sistemic că instanțele din regiunea transnistreană, care au decis arestarea reclamanților, aparțin unui sistem care nu respectă prevederile legale.

Director executiv Promo-LEX, Ion Manole, consideră că CEDO, în calitate de organ de jurisdicție regională, nu ar trebui să se implice în clarificarea chestiunilor ce țin de implementarea unor soluții pentru o justiție tranzitorie, ci această sarcină trebuie să le revină autorităților și că situație trebuie analizată mai profund și în cadrul dialogului între părțile implicate în soluționarea conflictului transnistrean.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău