Inițiativa legislativă care își propune combaterea dezinformării și a propagandei îi nemulțumește pe deputații din opoziție. Ce spune președinta CA

  • 07 Aprilie 2022 12:44
Inițiativa legislativă care își propune combaterea dezinformării și a propagandei îi nemulțumește pe deputații din opoziție. Ce spune președinta CA

Deputații dezbat astăzi o inițiativă legislativă, care își propune ca priorități combaterea dezinformării, a propagandei și vine să fortifice securitatea spațiului informațional al Republicii Moldova. Opoziția, dar și unii reprezentanți ai breslei jurnalistice critică proiectul, acuzând guvernarea că ar urmări să introducă cenzura, transmite Radio Chișinău.

Autorii proiectului, un grup de deputați PAS, spun că la elaborarea amendamentelor au consultat profesioniști din cadrul organizațiilor de media și experți ai Consiliului Europei. Între altele, proiectul introduce în uz noi definiții precum spațiul mediatic și spațiul public, dezinformarea și știrile false. Inițiativa oferă împuterniciri poliției și Serviciului de Informații și Securitate de a cere difuzorilor de informații eliminarea anumitor conținuturi. Cu referință la temerile privitoare la SIS, acesta nu pot depăși limitele prevăzute în proiect, a dat asigurări deputata Liliana Nicolăescu-Onofrei, în cadrul discuțiilor de azi în Comisia juridică, numiri și imunități.                                    

„Efectiv, SIS nu are atribuții să facă mai mult sau orice alt organism, altă entitate, nu ar avea atribuții să facă mai mult decât este prevăzut aici. Această temere nu este îndreptățită din punctul nostru de vedere”.

De cealaltă parte, deputata socialistă Alla Dolință consideră că inițiativa aduce atingere libertății de exprimare, dar și altor drepturi.

„Astfel de noțiuni precum libertatea de exprimare, democrația, drepturile omului, sunt fixate separat în legislația britanică, franceză, în cea germană și în cea americană, în afară de legislația europeană. Cred că, în cazul dat, aceste legi sunt încălcate, pentru că mass media, în esență, nu pot fi total controlate”.

Inițiativa prevede reducerea etapelor de sancționare a posturilor TV sau de radio și majorarea amenzilor. Proiectul aduce clarificări și în ceea ce privește dezinformarea, a spus pentru Radio Chișinău, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu-Eșanu.

„Se vine cu o completare la Codul serviciilor media audiovizuale, se introduce o  nouă noțiune – dezinformarea și, respectiv, e completată cu sancțiuni pentru dezinformare și aici ar putea să fie și sancțiuni nu neapărat în cinci trepte, dar poate în trei trepte.”

Jurnalistul Valeriu Reniță, fost purtător de cuvânt al președintelui Vladimir Voronin, a criticat proiectul de lege. În opinia sa, „închiderea unui post de radio ori TV se va face la un simplu tresărit de gene a președintelui țării”.

Inițiativa PAS pune accentul și pe educația media, numai că aceasta, în sensul formării unei culturi media, va da rezultate în timp, mai consideră autorii proiectului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău