Inițiativa legislativă care interzice fruntașilor „ȘOR” să participe la alegeri, va fi examinată de deputați la ședința de joi a Parlamentului
-
12 Iulie 2023 19:55
Biroul permanent al Parlamentului a aprobat miercuri suplimentul la ordinea de zi a ședințelor plenare din perioada 13 – 21 iulie. Astfel, pe ordinea de zi a ședinței de joi a Legislativului a fost inclus proiectul de lege privind modificarea legislației electorale în vederea interzicerii fruntașilor partidului ȘOR, scos în afara legii, să participe la alegeri, propus de deputata PAS, președinta Comisiei Juridice numiri și imunități, Olesea Stamate.
Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, la ședința din 13 iulie deputații vor examina proiectul de lege privind implementarea unor considerente din Hotărârea Curții Constituționale privind controlul constituționalității Partidului Politic „Șor”, precum și modificări la componența numerică și nominală a unor grupuri parlamentare de prietenie sau delegații ale legislativului.
Pe ordinea de zi au mai fost incluse două proiecte de hotărâre privind numirea în funcția de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și în funcția de consilier al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.
Deputații vor mai discuta despre ratificarea unor acorduri dintre Republica Moldova și Banca Mondială, care presupun modernizarea sistemului de învățământ din țara noastră, precum și despre denunțarea Acordului privind barierele tehnice în zona comerțului liber, semnat la Moscova la 20 iunie 2000. De asemenea, vor fi propuse spre examinare modificări la Legea securității și sănătății în muncă, la Legea privind plata pentru poluarea mediului și la Codul serviciilor media audiovizuale.
Joi, 13 iulie, ședința plenară va începe la ora 11:30.
Amintim că marți, 11 iulie, deputata PAS Olesea Stamate a înregistrat un proiect de lege privind completarea Codului electoral, care să restricționeze dreptul de a participa la alegeri a persoanelor cu funcții cheie sau a celor de pe listele de supleanți ale partidelor care au fost declarate neconstitiționale pe o perioadă de trei ani de la pronunțarea hotărârii Curții Constituționale.
Asociația Promo-LEX a venit cu o reacție în care a precizat că apreciază inițiativa legislativă, însă a recomandat deputaților să consulte „pe larg” proiectul cu partidele politice și actorii interesați, inclusiv cu Comisia de la Veneția.
Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional de judecătorii Curții Constituționale (CC) în data de 19 iunie, în urma unei sesizări a Guvernului Republicii Moldova.