Informații inedite despre inteligența caracatițelor, într-un nou studiu australian

  • 22 Noiembrie 2021 16:17
Informații inedite despre inteligența caracatițelor, într-un nou studiu australian

Cercetătorii de la Universitatea Queensland din Australia au publicat un studiu care pune într-o nouă lumină inteligența unică a caracatițelor, informează luni agenția de presă Xinhua, citată de Agerpres.

Dr. Wen-Sung Chung, cercetător în cadrul Brain Institute al Universității Queensland și unul dintre autorii articolului publicat în revista Current Biology, a declarat luni pentru Xinhua că este pentru prima dată când inteligența constatată la diferite specii de caracatițe a fost comparată cu structura creierului acestora.

Anterior, informațiile despre creierul și comportamentul caracatițelor erau bazate în cea mai mare parte pe studierea unei specii întâlnite în Europa.

Potrivit profesorului Chung, cercetarea analizează patru specii: o caracatiță care trăiește în ape de adâncime, o specie solitară și nocturnă și două varietăți care trăiesc în recife și care sunt active pe perioada zilei.

Utilizând scanări cu tehnologii avansate RMN, oamenii de știință au reușit să demonstreze modalitatea prin care dezvoltarea creierului este legată de adaptarea caracatițelor la mediu, prădători și alte forme de viață.

Speciile care trăiesc în ape mai puțin adânci și în medii mai complexe prezintă structuri mai complexe ale creierului, cu mai multe pliuri, în timp ce speciile care trăiesc în ape mai adânci, în medii cu mai puține pericole, au creiere mai puțin complexe, mai netede.

''La vertebrate nu am văzut niciodată aceste pliuri la nivelul creierului... Pliurile sporesc suprafața și totodată volumul, fapt ce indică o posibilă capacitate mai avansată de procesare, de memorare sau de învățare'', a spus dr. Chung.

Un astfel de comportament complex, pe care profesorul Chung și echipa sa l-au asociat cu capacitatea avansată a creierului, este ''vânătoarea colaborativă''.

''Abilitatea de a primi și a răspunde la semne între exemplarele diferitelor specii, ca parte din vânătoarea colaborativă, demonstrează că speciile de caracatițe au abilități cognitive complexe'', a mai spus el.

Conducătorul echipei de cercetători, profesorul Justin Marshall din cadrul Universității Queensland, a spus că această descoperire inițială va pune bazele unei înțelegeri viitoare a complexității acestor animale.

Profesorul Chung speră ca cercetarea să fie urmată de noi studii despre caracatițe.

''Prima cercetare este asemenea unui început, întrucât am descoperit atât de multe necunoscute'', a mai spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:0 m/s
Fri
2
Sat
7
Sun
8
Mon
9
Tue
5
Arhivă Radio Chișinău