Indonezia a respins solicitarea SUA de a primi avioane americane de spionaj (Reuters)

  • 20 Octombrie 2020 12:05
Indonezia a respins solicitarea SUA de a primi avioane americane de spionaj (Reuters)

Indonezia a respins în acest an o propunere a Statelor Unite de a permite ca avioane americane P-8 Poseidon de supraveghere maritimă să aterizeze și să realimenteze pe teritoriul său, transmite marți Reuters, citând patru înalți oficiali indonezieni familiarizați cu acest subiect.

Ministrul indonezian de externe și cel al apărării au fost abordați de mai multe ori 'la nivel înalt' de responsabili americani în iulie și august înainte ca președintele Joko Widodo să respingă solicitarea, spun sursele.

Propunerea, care a venit pe fondul escaladării competiției americano-chineze pentru influență în Asia de Sud-Est, a luat prin surprindere guvernul indonezian, spun oficialii, dat fiind că Jakarta are o îndelungată politică externă de neutralitate. Indonezia nu a permis niciodată unor armate străine să opereze pe teritoriul său.

Avioanele P-8 joacă un rol central în supravegherea activității militare a Beijingului în Marea Chinei de Sud, pe unde se desfășoară anual un trafic maritim de 3.000 de miliarde de dolari. Beijingul revendică suveranitatea asupra celei mai mari părți a acestei zone, la concurență cu Vietnam, Malaezia, Filipine și Brunei.

Indonezia nu are revendicări oficiale în această mare de importanță strategică, dar consideră o porțiune din ea ca aparținându-i.

În același timp însă, Indonezia are legături economice și de investiții în creștere cu China.

'Nu vrem să fim prinși în această rivalitate', dar suntem alarmați de tensiunile în creștere dintre cele două superputeri și de militarizarea Chinei de Sud, a declarat pentru Reuters în septembrie purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Retno Marsudi. 'Indonezia vrea să le arate tuturor că este pregătită să le fie partener', a adăugat el.

SUA au folosit recent baze militare din Singapore, Filipine și Malaezia pentru a opera zborurile ale P-8 deasupra Mării Chinei de Sud, au afirmat analiști militari.

Aparatele P-8, care dispun de radare avansate, camere de înaltă definiție și senzori acustici, cartografiază insulele, suprafața și fundul Mării Chinei de Sud de cel puțin șase ani. Când sunt echipate cu sonare și rachete, avioanele pot detecta și ataca nave și submarine de la mare distanță.

China și-a intensificat exercițiile militare în acest an, în vreme ce SUA au accelerat ritmul operațiunilor de navigație, desfășurărilor de submarine și zborurilor de supraveghere.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău