India | Mulțimi de susținători ai lui Dalai Lama comemorează 60 de ani de la revolta eșuata a tibetanilor

  • 10 Martie 2019 16:38
India | Mulțimi de susținători ai lui Dalai Lama comemorează 60 de ani de la revolta eșuata a tibetanilor

Mulțimi uriașe s-au adunat duminică la templul lui Dalai Lama din India pentru a comemora 60 de ani de la revolta eșuată a tibetanilor împotriva regimului chinez, în urma căreia liderul lor spiritual a fost nevoit să plece în exil, relatează France Presse.

Susținătorii acestui simbol al luptei pentru libertate a poporului tibetan s-au rugat la templul budist din Dharamsala, unde Dalai Lama a stabilit un guvern în exil după represiunea chineză a revoltei din Tibet în 1959.

Cel de-al 14-lea Dalai Lama, în vârstă de 83 de ani, născut sub numele de Lhamo Dhondupn, nu a fost prezent la aceste comemorări.

Dar au participat principalii reprezentanți ai guvernului tibetan în exil și emisari străini. Dansatori îmbrăcați în costume tradiționale s-au aflat de asemenea acolo, dansând și recitând texte sacre tibetane.

Un minut de reculegere a fost ținut în semn de omagiu pentru morții represiunii, zeci de mii de persoane potrivit guvernului în exil.

Dalai Lama a fugit în India cu susținători ai săi, deghizându-se în soldat și traversând Himalaya.

La Dharamsala, el a înființat un guvern în exil ce militează pentru autonomia Tibetului, devenind o figură a non-violenței ce a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1989.

China, care respinge orice idee de autonomie a Tibetului, asigură că "a eliberat pașnic" Tibetul. Beijingul este adesea acuzat că duce acolo o politică de represiune. În replică, autoritățile chineze declară că tibetanii se bucură de libertăți extinse și beneficiază de dezvoltare economică.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău