Indemnizațiile adresate familiilor cu copii pot fi solicitate prin e-Cerere. Cum se completează formularele

  • 29 Octombrie 2020 14:35
Indemnizațiile adresate familiilor cu copii pot fi solicitate prin e-Cerere. Cum se completează formularele

Casa Națională de Asigurări Sociale vine cu recomandări pentru familiile cu copii care solicită stabilirea indemnizațiilor adresate familiilor cu copii, scrie Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, familiile cu copii pot solicita acordarea indemnizațiilor adresate familiilor cu copii prin depunerea cererilor în mod electronic prin serviciul electronic ”e-Cerere. Indemnizații adresate familiilor cu copii”.

În mod electronic pot fi solicitate următoarele tipuri de indemnizații:

  • indemnizația unică la nașterea copilului;
  • indemnizația lunară pentru creșterea copilului (pentru persoanele asigurate)  conform opțiunilor - până la împlinirea vârstei de 3 ani sau până la împlinirea vârstei de 2 ani și 2 luni;
  • indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani (pentru persoanele neasigurate);
  • indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină;
  • indemnizația paternală.

Cererea electronică se depune prin accesarea serviciului electronic ”e-Cerere. Indemnizații adresate familiilor cu copii”, disponibil pe portalul guvernamental unic al serviciilor publice (https://servicii.gov.md/ecnas) sau pe pagina-web a Casei Naționale de Asigurări Sociale (www.cnas.md).

Cererea electronică se completează de către solicitant separat pentru fiecare tip de indemnizație solicitată prin selectarea tipului de indemnizație adresate familiilor cu copii, introducerea IDNP-lui personal și IDNP-lui copilului (copiilor).

Cererea pentru acordarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului sau pentru acordarea indemnizației paternale se completează după acordarea de către angajator a concediului pentru îngrijirea copilului sau corespunzător, după acordarea concediului paternal de la toate unitățile în care activează solicitantul.

Cererea electronică se acceptă numai în cazul în care solicitantul și copilul sunt înregistrați în Registrul de stat al populației și este confirmată relația de rudenie între solicitant și copil în baza informației din Registru.

Solicitanții, copiii cărora s-au născut în străinătate, cu condiția că nu au beneficiat pe teritoriul altui stat de indemnizații adresate familiilor cu copii, pot depune cererea în mod electronic pentru stabilirea indemnizației unice la nașterea copilului și indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, prin accesarea opțiunii ”Depune cerere (copii născuți în străinătate)” din cadrul serviciului electronic ”e-Cerere. Indemnizații adresate familiilor cu copii”.

Modul de utilizare a serviciului electronic îl găsiți în Ghidul videode utilizare al serviciului electronic ”e-Cerere. Indemnizații adresate familiilor cu copii”.

 Casa Națională de Asigurări Sociale comunică, că de la începutul anului curent prin serviciul electronic au fost depuse  16.392 de cereri electronice pentru acordarea indemnizațiilor adresate familiilor cu copii și 1.186 de cereri electronice pentru acordarea indemnizației paternale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău