Indemnizația unică la naștere ar putea crește până la 5.500 de lei

  • 23 Aprilie 2015 13:45
Indemnizația unică la naștere ar putea crește până la 5.500 de lei

Indemnizația unică la naștere ar putea crește până la 5.500 de lei, urmând să fie calculată în funcție de valoarea coșului minim de consum, potrivit unei propuneri a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

De asemenea, tații ar putea beneficia de concediu paternal de 3 zile, pentru a-și putea ajuta soțiile în prima perioadă de după nașterea copiilor.

În prezent, indemnizația unică la naștere este de 3.100 de lei pentru primul copil și de 3.400 pentru următorii. Conform propunerilor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, aceasta ar urma să fie majorată până la 5.500 de lei, indiferent de numărul copiilor pe care ii naște o mamă. În acest fel, se încearcă corelarea acestei plăți în funcție de valoarea coșului minim de consum, a declarat ministrul Muncii, Ruxanda Glavan.

”Astăzi, această indemnizație reprezintă o cifră haotică care se calculează exclusiv în funcție de câți bani sunt disponibili la bugetul de stat. Noi considerăm că nu este o abordare echitabilă. Am elaborat un proiect de lege prin care valoarea indemnizației unice la naștere să fie legată de un indicator, spre exemplu, coșul minim de consum: câte cheltuieli are această familie”, a declarat Ruxanda Glavan.

De asemenea, se propune admiterea în grădinițe a copiilor începând cu vârsta de un an și jumătate, și nu doar de la 3 ani, cum prevede în prezent legislația. Pentru implementarea acestei idei va fi responsabilă, însă, administrația locală, care va trebui să găsească soluții de integrarea în grădinițe  a tuturor doritorilor, au subliniat Ruxanda Glavan.  

”Am primit câteva propuneri din partea societății civile: să creăm cadru legislativ pentru creșele private. Ar fi o soluție, dar nu este una general-valabilă pentru toată țara. Există propuneri pentru crearea creșelor sociale pentru familiile mono-parentale”, a menționat Ruxanda Glavan.

O altă inițiativă se referă la trei zile libere pentru tați, după nașterea copiilor, dar aceasta trebuie discutată cu partenerii sociali, a menționat vice-ministrul Muncii, Sergiu Sainciuc.

”La momentul actual este doar o singură zi. Ne-am gândit că ar fi bine ca această durată să fie de trei zile și ca acest concediu să fie plătit din contul angajatorului și să fie oferit pe perioada a 56 de zile de la naștere copilului”, a declarat Sergiu Sainciuc.

Totodată, se propune legiferarea activității bonelor, care ar urma să muncească în bază de patente, pentru a putea beneficia de garanții sociale. De asemenea, acestea vor trebui să urmeze cursuri speciale de îngrijire a copiilor și să își certifice abilitățile în acest domeniu, au mai subliniat reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău