Indecișii, element decisiv al alegerilor din 30 noiembrie (Ziarul Național)
-
24 Noiembrie 2014 11:14
O săptămână de campanie decisivă în Moldova, atenționează Vasile Gârneț în Ziarul Național.
Potrivit autorului, marea luptă a ultimei săptămâni de dinaintea alegerilor se va da pentru cei aproape 25% de indeciși. Indecișii sunt dezamăgiți de partidele de la guvernare și au așteptat în zadar să apară o forță politică nouă, potrivită gustului și exigențelor lor, pe care să o susțină fără a avea sentimentul că își irosesc votul sau că își trădează principiile și credința. După Vasile Gârneț, depinde foarte mult de înțelepciunea și claritatea mesajelor pe care le vor transmite partidele proeuropene în ultima săptămână de campanie, dar și de felul cum vor ști să arate pericolul ce emană dinspre stânga prorusă, care va aduce în R. Moldova dezastrul economic și prigoana polițienească pe care o vedem în Rusia.
Moldovenii trebuie treziți la realitate, susține Nicolae Negru în Ziarul Național. Dacă sunt lăsate de „capul lor”, partidele proeuropene ar putea câștiga nesemnificativ sau chiar să piardă alegerile, atrage atenția publicistul. Nu soarta unor lideri politici e în joc, nu pe ei îi salvăm, ci viitorul nostru. Liderii politici își vor găsi rostul în orice condiții, ei se pot adapta la orice regim, inclusiv la regimul lui Putin. Corupția este la ea acasă în Rusia. Numai integrându-ne în UE putem scăpa de liderii corupți, concluzioneaza editorialustul de la Ziarul Național.
Pericolul real al revenirii la putere a agenților de influență ai Kremlinului a creat panică în actuala elită de la putere, susține Silviu Tănase în Timpul. Așa cum pentru R. Moldova este vital să rămână pe o orbită proeuropeană, pentru actualii politicieni menținerea la putere este o problemă de viață și de moarte, afirmă ziaristul și subliniază că cei care guvernează se confruntă pentru prima dată cu electoratul după accederea la putere. Confruntarea are loc pe fundalul unui pluralism nemaivăzut în Moldova până la 2009. Pluralismul în media este, de fapt, una din puținele realizări ale actualei guvernări. În mod paradoxal, anume pluralismul din media este folosit de forțele Kremlinului pentru a invada media cu falsuri și minciuni, în timp ce mesajele puterii nu conving alegătorii care observă în viața de zi cu zi ce performanțe au cei care sunt la putere.
Campania electoral dăunează grav economiei. Presiunile unor grupuri de interes au împiedicat guvernul să adopte bugetul pe 2015, mai citim în Timpul. Surse din guvern au confirmat pentru ziar că asupra executivului s-au exercitat presiuni și că „există un fel de îngrijorare că aprobarea unui proiect de lege a unui buget ar putea să nu aibă niciun rost în contextul în care un nou guvern va fi instalat”. O problemă a fost și „lipsa suportului în Parlament”. Mai mult, guvernul a fost nevoit de trei ori să-și asume responsabilitatea pentru a putea adopta câteva pachete de legi, iar un proiect de buget bine ancorat în realitățile economice n-ar fi fost votat de un Parlament care, evident, își dorește mai mult populism în campania electorală.
Agenția Reuters, preluată de Ziare.com, publică un articol despre alegerile parlamentare din Moldova cu titlul: Integrarea europeana sau Rusia?
Alegerile parlamentare care vor avea loc, pe 30 noiembrie, în Republica Moldova, vor decide în ce masura tara ramane pe drumul integrarii sale europene, sfidand astfel Rusia, pe masura ce vecina Ucraina se zbate intr-un razboi declansat tocmai de o directie proeuropeana similara. Republica Moldova, una dintre cele mai mici si mai sarace tari ale Europei, pe marginea vestica a fostei Uniuni Sovietice, s-a apropiat de blocul european mai mult decat orice alta fost republica sovietica, cu exceptia statelor baltice, potrivit agentiei Reuters.
Insa, pe masura ce se apropie alegerile parlamentare, sondajele de opinie arata ca publicul din Moldova este impartit intre a ramane pe aceasta cale sau sa se reorienteze catre un bloc economic condus de Rusia.
Liderii moldoveni sunt increzatori ca se va pastra directia proeuropeana, prim-ministrul Iurie Leanca declarand, pentru Reuters, ca nu vede vreo retragere din cursul proeuropean si a prezis totodata ca relatiile cu Rusia vor deveni mai bune.
Ceea ce ar putea complica drumul proeuropean este Partidul Socialistilor, care prefera Uniunea Vamala condusa de Rusia si care considera ca directia proeuropeana va separa Moldova de un aliat puternic si stabil, Rusia, care poate furniza resurse bogate de gaz ieftin. Chiar daca socialistii isi fac loc catre vreo coalitie, cei mai multi oameni cred ca, avand un Acord de Asociere ratificat cu UE si avand in vedere ca moldovenii se bucura de libertatea de a calatori fara vize in Europa, tara a parcurs prea mult din drumul integrarii europene pentru a se mai intoarce, conchide Reuters.