Incidente navale în Marea Egee. Atena acuză Turcia că ajută bărcile cu migranți să pătrundă în apele teritoriale ale Greciei

  • 02 Aprilie 2021 20:06
Incidente navale în Marea Egee. Atena acuză Turcia că ajută bărcile cu migranți să pătrundă în apele teritoriale ale Greciei

Ministerul grec pentru migrație a acuzat vineri Turcia de tentativa de a provoca o "escaladare" în Marea Egee, prin angajarea unor "manevre periculoase". Grecia susține că Turcia ajută migranții să intre în apele teritoriale ale Greciei, una din principalele potți de acces a acestora în Uniunea Europeană, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"În această dimineață, gărzile de coastă elene au semnalat mai multe incidente în care gărzile de coastă și marina Turciei au însoțit ambarcațiuni fragile la frontiera europeană, într-o tentativă de a provoca o escaladare cu Grecia", a afirmat ministerul citat într-un comunicat.

Gărzile de coastă grecești anunțaseră anterior că una din navele lor de patrulare din apropierea insulei Lesbos a fost "hărțuită" de un vas turcesc, care se angajase în "manevre periculoase".

Acestea au publicat o înregistrare video care arată, potrivit lor, o ambarcațiune a gărzilor de coastă turce apropiindu-se periculos de un vas grec și făcându-l să se clatine.

Navele de patrulare ale Turciei au încercat de două ori să ajute ambarcațiuni cu migranți să pătrundă în apele teritoriale grecești, potrivit gărzilor de coastă elene.

Migranți ajutați de Turcia

Într-unul din aceste incidente, două nave de patrulare turce au "încercat să împingă" o ambarcațiune cu migranți în apele teritoriale ale Greciei, conform părții elene.

Atena dorește ca Ankara să supravegheze mai bine rutele de imigrație și să preia pe teritoriul său 1.450 de persoane cărora le-a fost refuzat drept de azil în insulele grecești.

În cursul unei vizite pe insula Lesbos în această săptămână, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson ceruse Turciei readmiterea de "urgență a migranților" returnați de Grecia.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful Consiliului European, Charles Michel, urmează să se deplaseze săptămâna viitoare în Turcia pentru a se întâlni cu președintele Recep Tayyip Erdogan, cu care vor analiza dosarul migrației și alte probleme regionale, notează AFP. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău