Începe votul pentru alegerea noului Parlament European

  • 23 Mai 2019 08:03
Începe votul pentru alegerea noului Parlament European

Începe votul pentru alegerea noului Parlament European. Astăzi sunt alegeri în Olanda și în Marea Britanie, unde până la urmă a fost organizat scrutinul, după ce ieșirea acestei țări din Uniune a fost amânată. Mâine are loc votul în Irlanda și în Cehia, unde va continua și sâmbătă, scrie Rador.

ot sâmbătă vor avea loc alegeri în Slovacia, Letonia și Malta, iar duminică în celelalte state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România. În total peste 400 de milioane de europeni sunt așteptați la urne în aceste zile să îi desemneze pe cei 751 de reprezentanți în legislativul european, pentru un madat de 5 ani.

Principala lor menire va fi aceea de a adopta legislația care se aplică în toate țările Uniunii, după ce este ratificată de fiecare parlament național. Legislativul european mai stabilește împreună cu executivul Uniunii bugetul blocului comunitar și are, totodată, rolul de a-l alege pe președintele Comisiei Europene și apoi de a aproba lista de comisarilor europeni.

Cele mai recente estimări privind prezența la urne arată că peste o treime dintre alegătorii europeni spun că vor merge sigur să voteze, în timp ce o altă treime sunt nehotărâți. La precedentele alegeri europarlamentare, prezența a fost de 42%, la nivelul întregii UE.

Sursa:Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău