Începe transformarea Republicii Moldova într-un stat european (Revista Presei)
-
27 Iunie 09:45
Începe transformarea Republicii Moldova în stat european, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu, într-un comentariu pentru DW. Republica Moldova și Ucraina sunt cu un pas mai aproape de UE. Negocierile de aderare cu cele două state au început, oficial, marți, 25 iunie, la Luxemburg. Se întâmplă la numai doi ani de la obținerea de către cele două țări a statutului de candidate pentru aderare. Obiectivul guvernării pro-europene de la Chișinău este ca Republica Moldova să devină membră cu drepturi depline a Uniunii Europene până în anul 2030 și are tot sprijinul necesar pentru aceasta din partea UE. Până atunci, va trebui să-și racordeze aproximativ 4.000 de legi naționale la legislația Uniunii. Moldovenii au început să simtă beneficiile apropierii de UE în 2014, după liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Până atunci erau nevoiți să stea săptămâni la rând la coadă în fața ambasadelor pentru o viză și, odată plecați, nu puteau reveni acasă timp de 8-10 ani, deoarece munceau în străinătate ilegal, amintește autorul.
Aderarea la Uniunea Europeană, până în 2030, este un obiectiv REALIZABIL, titrează Ziarul Național, care-l citează pe premierul Dorin Recean: „Maia Sandu a asigurat susținerea din partea capitalelor europene, iar sute și mii de funcționari au muncit dedicat zi de zi. Avem la dispoziție cinci ani și jumătate ca să construim”, a declarat acesta.
Premierul se arată sigur că Republica Moldova poate adera la UE în următorii cinci ani și jumătate, în pofida mai multor provocări.
„Acest ritm pe care l-am demonstrat până acum, inclusiv deschiderea negocierilor de aderare, confirmă faptul că acest lucru este realizabil (aderarea la UE până în 2030 - n.r.). Ce a însemnat Conferința Interguvernamentală R. Moldova – UE de pe 25 iunie? Asta înseamnă că avem cinci ani și jumătate ca să construim. Să avem servicii medicale, servicii educaționale, servicii sociale, infrastructură, infrastructură energetică, un mediu de afaceri conform standardelor europene, în așa fel încât cetățenii noștri să poată trăi în pace și bunăstare”, a punctat Recean.
Șansele ca Republica Moldova să adere în 2030 la Uniunea Europeană există și sunt cât se poate de reale.
Ministrul Educației, Dan Perciun, a subliniat la Jurnal TV că aceste șanse depind de eforturile pe care le va face țara noastră în această direcție, atât prin intermediul celor aflați la guvernare, cât și prin intermediul a cetățenilor înșiși. Întregul proces de aderare depinde însă de acum încolo exclusiv de eforturile pe care le va face țara noastră în această direcție. Altfel spus, obiectivul de a adera la Uniunea Europeană în 2030 este condiționat de cât de repede și calitativ vro fi implementate reformele necesare, scrie Jurnal.md.
„Viitorul nostru comun începe acum.” Relația UE – R. Moldova: etapa negocierilor.
Ziarul de Gardă explică: Ce urmează după această zi? Cât timp vor dura negocierile propriu-zise? Care sunt momentele care vor ajuta Republica Moldova să se alinieze mai devreme la marea familie europeană? Care sunt provocările acestui proces?
„Trebuie să conștientizăm faptul că este o ocazie unică, alta nu vom primi”. Ziarul de Gardă a analizat relevanța acestei zile istorice pentru Republica Moldova împreună cu unii experți în domeniul integrării europene și relațiilor internaționale.
Angela Grămadă, președinta Asociației „Experts for Security and Global Affairs, a apreciat faptul că a existat această mobilizare în interiorul Republicii Moldova, dar și în afara țării, pentru a susține acest demers, fiind cu adevărat un moment pe care trebuie să-l apreciem foarte mult și să-l valorificăm, spune experta.
„Trebuie să conștientizăm faptul că este o ocazie unică, alta nu vom primi și că trebuie să demonstrăm că ne dorim cu adevărat acest lucru”, explică Angela Grămadă.