Incendii în Europa: Uniunea Europeană trimite avioane, elicoptere și pompieri

  • 04 August 2021 16:37
Incendii în Europa: Uniunea Europeană trimite avioane, elicoptere și pompieri

Comisia Europeană a anunțat miercuri că va trimite avioane, elicoptere și pompieri către Italia, Grecia, Albania și Macedonia de Nord pentru a sprijini aceste țări în lupta împotriva incendiilor, informează AFP, potrivit Agerpres.

Două aeronave de tipul Canadair, de proveniență franceză, sunt trimise în zonele afectate din Italia, a detaliat executivul european într-un comunicat.

Două avioane pentru intervenții în caz de incendiu care provin din Cipru vor fi trimise în sprijinul Greciei alături de o echipă de luptă contra incendiilor având drept misiune susținerea operațiunile de pe teren, se mai precizează în document.

Două elicoptere destinate susținerii operațiunilor din Albania vor fi de asemenea trimise de Republica Cehă și de Țările de Jos, iar Slovenia trimite o echipă de 45 de pompieri în Macedonia de Nord.

Ajutorul este mobilizat prin mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, iar Comisia suportă cel puțin 75% din costurile legate de transport.

''Facem eforturi 24 de ore din 24 pentru a trimite ajutoarele în contextul în care incendiile fac ravagii în Europa'', a comentat comisarul european responsabil cu gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, mulțumind țărilor care și-au adus contribuția.

''Protecția civilă a Uniunii Europene veghează ca instrumentele noastre de luptă împotriva incendiilor active să fie utilizate la capacitățile lor maxime. Este vorba despre un excelent exemplu de solidaritate al Uniunii Europene în situații de urgență'', a mai spus acesta.

Uniunea Europeană a trimis deja trei bombardiere cu apă în Turcia, afectată de cele mai grave incendii din ultimul deceniu. Incendiile, în care au murit opt oameni, devastează păduri și terenuri agricole, precum și zone locuite din regiunile de coastă.

În Grecia, lovită de mai bine de o săptămână de cea mai severă caniculă din ultimele trei decenii, pompierii luptau miercuri cu mai multe focare, printre care un incendiu de proporții la nord de Atena, unde 300 de persoane au fost evacuate marți seară.

În Albania, un bărbat a murit marți într-un incendiu forestier în regiunea Gjirokastrale (sud), unde sute de pompieri și soldați luptă cu zeci de incendii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău