ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ | India: Schimbările alimentare ar putea contribui la conservarea resurselor de apă și la scăderea poluării

  • 05 Aprilie 2017 15:44
ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ | India: Schimbările alimentare ar putea contribui la conservarea resurselor de apă și la scăderea poluării

India ar putea economisi apă și reduce emisiile de gaze cu efect de seră ce contribuie la creșterea temperaturilor pe glob dacă populația din această țară ar adăuga mai multe fructe și legume precum pepenele, portocalele și papaya în alimentație reducând astfel consumul de cereale și de carne de pasăre, informează miercuri Thomson Reuters Foundation.

Se estimează că populația Indiei va ajunge la 1,6 miliarde de persoane până în 2050, iar pentru a fi se asigura suficientă apă potabilă consumul apei va trebui redus cu o treime, potrivit unui studiu publicat în jurnalul ''The Lancet Planetary Health'', scrie AGERPRES.

Creșterea populației va avea ca efect o sporire a cererii de alimente, ceea ce va pune mai multă presiune asupra necesarului de apă în agricultură. Până în 2050, irigațiile vor utiliza 70% din totalul consumului de apă din India, o creștere de la 50% în prezent, în cazul în care metodele de cultivare folosite nu vor fi modificate, iar dieta locuitorilor nu se va axa pe alimente care au nevoie de mai puțină apă pentru a crește, se mai arată în cercetare.

''În India, procentul de apă disponibilă pentru producția agricolă ar putea fi și așa nesustenabil de mare'', susține James Milner de la London School of Hygiene & Tropical Medicine, autorul principal al studiului. ''Schimbările minore în alimentație ar putea contribui la atingerea scopului de a dezvolta un sistem durabil de aprovizionare cu alimente'', a completat acesta într-o declarație.

Studiul, despre care Milner susține că este primul care ia în considerare schimbarea obiceiurilor alimentare pentru economisirea apei, a descoperit că utilizarea acesteia ar putea fi redusă cu până la 30% prin scăderea consumului de cereale, produse lactate și carne de pasăre și înlocuirea acestora cu fructe și legume.

Cel mai bun tip de dietă ar presupune de asemenea înlocuirea fructelor a căror producție necesită irigații, precum strugurii, guava și mango, cu anumite culturi mai eficiente din punct de vedere al consumului de apă, precum pepenii, portocalele și papaya.

De asemenea, schimbările din alimentație ar contribui la scăderea riscului de boli cardiovasculare și de cancere, dar ar contribui și la protejarea planetei prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 13%.

În 2011, India s-a situat pe locul al patrulea în topul statelor cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră, după China, Brazilia și Statele Unite, potrivit Institutului Mondial pentru Resurse (World Resources Institute).

Industria creșterii animalelor contribuie cu aproape două treimi la totalul de emisii de gaze cu efect de seră la nivel mondial, potrivit statisticilor guvernamentale, mai arată sursa citată.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău