Încadrarea unităților de transport în categoria superioară. Cum se vor forma prețurile la călătorii

  • 31 Ianuarie 2020 10:47
Încadrarea unităților de transport în categoria superioară. Cum se vor forma prețurile la călătorii

Încadrarea unităților de transport în categoria superioară nu înseamnă că se va trece neapărat la tariful de 70 de bani per kilometru. Și aceasta pentru că persistă factorul concurențial, pe o rută activând mai mulți operatori. Și în cazul rutelor cu un singur operator, transportatorul va putea solicita tariful de 70 de bani doar pentru unitatea de transport încadrată în clasa superioară sau trebuie să aibă întregul parc modernizat ca să poată aplica tariful majorat.

Încadrarea unităților de transport în categorii de confort a fost una dintre condițiile pentru majorarea tarifelor la călătoriile interurbane din 1 ianuarie – cu 12 bani per kilometru (până la 60 de bani/km), iar pentru categoriile superconfort – cu 22 de bani per kilometru (până la 70 de bani/km).

„Operatorul va avea dreptul să pretindă la tariful majorat, însă acesta de sine stătător își analizează opțiunile de pe o rută sau alta. În momentul în care există trei operatori pe o rută regulată și doi dintre ei vor circula cu tariful de 60 de bani per kilometru, puțin probabil că al treilea va opta pentru tariful mai mare. Or, de regulă pe o rută regulată activează de la doi la cinci operatori”, a declarat Iulian Postică, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, contactat de IPN.

Prima etapă de încadrare pe categorii de confort urmează să înceapă din 1 februarie. Vor urma altele două: din 1 aprilie și din 1 iunie. Procesul ar trebui să fie încheiat în luna octombrie. Numărul stațiilor de inspecție tehnică unde se efectuează încadrarea a fost extins de la 18 la 22, iar în zilele următoare va mai crește. Potrivit secretarului de stat, numărul stațiilor este suficient și inspectorii vor face față solicitărilor transportatorilor.

Agenția Națională Transport Auto va elibera certificatele de clasificare, inclusiv în mod electronic, cu aplicarea semnăturii electronice. Certificatul va fi de un singur model, în el va fi specificată una dintre cele două categorii: unu (superioară) și a doua (de bază).

Potrivit datelor MEI, în Republica Moldova sunt peste 500 de operatori de transport care efectuează curse interurbane și raionale. La ANTA sunt înregistrate peste 6500 de autobuze și autocare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău