Încă un milionar arestat în dosarul fraudei bancare
-
08 August 2016 13:29
Revista presei din 8 august 2016
Încă un milionar arestat în dosarul fraudei bancare, titrează portalul Mold-street. Acum o săptămână, într-un dosar pentru escrocherie a fost reținut afaceristul Corneliu Țurcanu. În ultimii ani, firmele controlate de acesta au figurat în mai multe scandaluri, inclusiv cel legat de dispariția miliardului din sistemul bancar. Mold-street scrie că pe 25 noiembrie 2014, Vinăria Zâmbreni controlată de Corneliu Țurcanu a luat un împrumut de 25 de milioane de lei de la Banca Socială, dar a depus gaj averea deja gajată la Banca Socială. Era în ziua când mai multe firme fantome au primit credite de miliarde de lei, fapt ce a dus la prăbușirea a trei bănci, subliniază Mold-street. Aceste 25 de milioane au dispărut prin metoda consacrată – titirezul, iar lichidatorul băncii susține că în acest caz este vorba de o schemă de fraudare.
Plasarea în arest la domiciliu a principalului învinuit de fraudele din sistemul bancar, Ilan Șor, demonstrează că „justiția a devenit o bâtă în mâna guvernanților”, susține președintele Partidului Liberal Democrat Viorel Ciubotaru, citat de Ziarul Național.
Într-un pamflet publicat în același ziar, autorul ironizează că ”justiția noastră este cea mai umană și plină de compasiune... față de cetățenii gingași, fragezi, sensibili. Eliberarea lui Șor din subsolul CNA, din cauza indigestiei pe care i-o provoacă alimentația din penitenciar, și plasarea lui în arest la domiciliu, unde îi va găti soția-artistă, este o dovadă în plus în acest sens”.
Într-o analiză publicată de agenția IPN, expertul Dionis Cenușă încearcă să analizeze dacă Parteneriatul național pentru integrare europeană este ceva viabil pentru Moldova. Înființarea unei platforme naționale pentru integrare europeană, care să adune forțele politice pro-europene, constituie o idee bună și necesară, dar cu o componentă de risc extrem de înaltă având în vedere imprevizibilitatea și inconsistența actorilor politici din Moldova, scrie autorul. Din punct de vedere politic, lipsesc lideri consacrați demersului european ce ar promova necondiționat întregul set de valori europene. Totodată, nu există unitate în interiorul forțelor politice de orientare vestică. Acestea se află pe baricade opuse, urmărind mai întâi scopul distrugerii politice reciproce după care realizarea intereselor naționale, mai observă expertul... Cu cât mai mult partide politice discreditate vor vorbi despre integrarea europeană, cu atât mai multă repugnanță față de UE va fi generată în societate, inclusiv printre cetățenii care, în mod tradițional, se opun vectorului ruso-euroasiatic, concluzionează autorul.
Republica Moldova încet, dar sigur, se întoarce spre un regim de guvernare care descurajează libertatea de exprimare și libertatea presei. Într-un interviu acordat pentru IPN, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a atenționat că această tendință este indicată de involuțiile pe segmentul media din ultimii 3-4 ani. ”UE deschide ușile, dar noi, din păcate, am avut în perioada aceasta guvernanți care au știut doar să exploateze mediatic și în interes personal, privat, de business aceste avantaje, nu în interesul cetățenilor în ansamblu”, spune Petru Macovei.
Uniți în durere, așa comentează Adevărul decizia președintelui N. Timofti a decreta ziua de 13 august, când va fi înmormântată Regina Ana, zi de doliu național. Potrivit autorului, decizia sa este nu numai o recunoaștere a faptului că Regele Mihai I a fost suveranul unei Românii din care făcea parte și Basarabia, ci mai ales a relației speciale pe care Casa Regală a României a avut-o cu Basarabia... O decizie care promovează o cultură a integrării. Fie și în durere, fie și pentru o zi, suntem uniți”... scrie Adevărul.