Încă trei competitori la referendumul concomitent cu alegerile din 24 februarie au fost înregistrați la CEC

  • 27 Ianuarie 2019 09:05
Încă trei competitori la referendumul concomitent cu alegerile din 24 februarie au fost înregistrați la CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat în ședința de sâmbătă, 26 ianuarie, încă trei competitori la referendumul republican consultativ din 24 februarie. Este vorba despre Partidul Politic „Democrația Acasă”, Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежа” și Partidul Politic „Voința Poporului”.

În cadrul aceleiași ședințe, CEC a respins repetat demersul de înregistrare a Partidului Politic „Casa noastră – Moldova, transmite IPN.

Partidul Politic „Democrația Acasă” și Partidul Politic „Voința Poporului au fost înregistrate cu opțiunea „Contra”. Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежа” a fost înregistrată cu opțiunea „Pentru” la prima întrebare și cu opțiunea „Contra” la a doua întrebare.

Comisia Electorală Centrală a examinat și demersul repetat al Partidului Politic „Casa noastră – Moldova” de înregistrare în calitate de participant la referendum. În  primă fază, cererea a fost respinsă pentru că opțiunea „Boicot”, menționată de formațiune, nu este prevăzută de normele electorale, dar și pentru că cererea a fost depusă de către un reprezentant al partidului care nu avea un mandatat în acest sens. La examinarea repetată, formațiunea și-a schimbat opțiunea în „Contra” și a depus și o procură, dar CEC a pus la îndoială autenticitatea documentului. 

„Procura datează din 1 ianuarie 2019. Subliniem că la cererea depusă pe 18 ianuarie, această procură nu a fost prezentată. La examinarea procurii s-a dedus că procura nu conține semnătura olograf, pe aceasta fiind aplicată semnătura prin stampilă, fapt ce ar vicia autenticitatea documentului în cauză”, a declarat Veaceslav Agrigoroae, secretarul Comisiei.

„Văd ferm și clar intenția Partidului Democrat să nu ne dea voie să participăm la referendum. Asta este și destul de logic”, a declarat prim-vicepreședintele partidului, Alexandr Roșco.

Anterior, CEC a mai înregistrat pentru referendumul republican consultativ din 24 februarie, doi participanți. Este vorba despre Partidul Democrat cu opțiunea „Pentru”, dar și Partidul Comuniștilor cu opțiunea cu „Contra”.

În cadrul referendumului consultativ vor fi supuse două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților în Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca, demite, din funcții deputații dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?”. Pentru organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ, care se va desfășura în aceeași zi cu alegerile parlamentare, sunt alocați peste 10 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău