Încă o țară interzice Boeing 737 MAX în spațiul său aerian
-
12 Martie 2019 13:29
Aviația civilă australiană a interzis marți, urmând exemplul Singapore, toate aparatele Boeing 737 MAX în spațiul său aerian, în urma accidentului unui zbor al companiei Ethiopian Airlines ce a făcut 157 de morți duminică implicând acest model al producătorului american, relatează France Presse, potrivit Agerpres.
„Suspendarea este imediată", a declarat Peter Gibson, purtător de cuvânt al Autorității Aviației Civile Australiene (ACSA).
"Deși nicio companie aeriană australiană nu operează pe Boeing 737 MAX, două companii străine deservesc Australia cu aceste tipuri de aparate", a adăugat ACSA, într-un comunicat prin care anunță suspendarea temporară a exploatării Boeing 737 MAX cu destinația sau provenind din Australia.
Mai înainte marți, autoritatea de reglementare a aviației civile din Singapore, un hub major de transport aerian în Asia, a interzis Boeing-urile 737 MAX în spațiul său aerian în urma prăbușirii în Etiopia a unui aparat de acest tip.
Cu excepția faptului că SilkAir, cu sediul în Singapore, a suspendat deja temporar exploatarea avionului său 737 MAX, alt operator ce va fi afectat de această suspendare temporară este Fiji Airways, potrivit comunicatului.
Fiji Airways deține două Boeing-uri 737 MAX, precum și alte tipuri de aeronave în flota sa care vor înlocui 737 MAX.
Un aparat 737 MAX 8 al companiei Ethiopian Airlines s-a prăbușit duminică la sud-est de Addis Abeba la scurt timp după decolare, ucigând 157 de pasageri și membri ai echipajului, la patru luni după un accident similar al unui avion al companiei Lion Air în Indonezia soldat cu 189 de morți.
CEO și director pentru siguranța zborurilor la ACSA, Shane Carmody, a subliniat că în lumina celor două accidente recente, suspendarea temporară a operațiunilor Boeing 737 MAX este menită "să examineze riscurile de securitate".
După prăbușirea avionului etiopian, China, Indonezia, Coreea de Sud și Mongolia au decis să oprească la sol toate avioanele de acest tip, precum și companiile Ethiopian Airlines, Cayman Airways, sud-africană Comair și Aerolineas Argentinas.