Încă două primării din țară au semnat Convenția primarilor privind clima și energia
-
04 Decembrie 2017 15:57
Primăriile Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni și Ceadîr-Lunga din UTA Găgăuzia au devenit semnare ale Convenției primarilor privind clima și energia. Astfel, edilii localităților și-au luat angajamentul de a realiza obiectivele Convenției europene care vizează reducerea emisiilor de CO2 cu 30% până în 2020 și sporirea rezistenței locale la schimbările climatice, transmite IPN.
Potrivit expertului național al Convenției primarilor, Victor Parlicov, după etapa de semnare a angajamentului, primăriile urmează să efectueze un inventar de referință al emisiilor, să evalueze riscurile și vulnerabilitățile legate de schimbările climatice. De asemenea, în decurs de doi ani municipalitățile urmează să adopte un Plan local de acțiuni privind energia durabilă și clima, precum și alte documente de planificare relevante. Documentele trebuie ratificate printr-o rezoluție sau o decizie a Consiliului local, fapt ce va permite garantarea unui sprijin politic pe termen lung.
Semnatarii se obligă să facă public Planul pe profilul online al semnatarilor publicat pe site-ul web al Convenției primarilor. Acest fapt garantează transparența, legitimitatea și comparabilitatea măsurilor locale luate de aceștia în materie de climă. „Municipalitățile care devin parte a Convenției primarilor pot conta pe susținerea structurilor de suport la nivel național”, precizează Victor Parlicov.
Convenția primarilor privind clima și energia a fost lansată de Comisia Europeană la 15 octombrie 2015, inițiativa reunind acum peste 7 600 de autorități locale și regionale din 57 de țări. În Republica Moldova sunt 19 semnatari activi.