Încă 60 de sateliți Starlink, lansați cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX

  • 19 Octombrie 2020 10:16
Încă 60 de sateliți Starlink, lansați cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX

SpaceX a lansat cel de-al 14-lea lot de sateliți Starlink. O rachetă Falcon 9 a societății create de Elon Musk a dus în spațiu 60 de sateliți pe care i-a eliberat la 450 km altitudine. Scopul este de a crea în final o rețea care să ofere internet în bandă largă, de mare viteză, inclusiv în regiuni izolate.

Potrivit DIGI24.ro, sateliții Starlink, cu o greutate de aproximativ 260 de kilograme, echipați cu un panou solar, sunt fabricați, lansați și operați de SpaceX. După ce sunt eliberați în spațiu, ei urcă ușor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până când ating orbita lor operațională aflată la 550 de kilometri altitudine, deasupra Stației Spațiale Internaționale.

Sateliții Stalink au scopul de a îmbunătăți calitatea legăturii de internet la nivel mondial, inclusiv în regiuni izolate.

Patronul SpaceX Elon Musk a explicat că sistemul va fi operațional după ce vor fi plasați pe orbită cel puțin 800 de minisateliți. În total, rețeaua SpaceX va avea 12.000 elemente. În forma finală, rețeaua va acoperi întreaga suprafață a Pământului, la o înălțime de 550 de km.

Prima lansare a avut loc în mai 2019, iar în 6 octombrie a fost trimisă în spațiu a 13-a salbă de sateliți.

Uneori, sateliții se pot vedea cu ochiul liber pe cer și s-a întâmplat să fie vizibili inclusiv în România. Unii i-au numit atunci „sania lui Moș Crăciun”.

Internetul Starlink

Lansarea oficială a serviciului de internet propus de Elon Musk va avea loc spre finalul anului, iar din 2021, va începe extinderea globală. Starlink va deveni disponibil, treptat, în mai multe țări din lume.

Până acum, au fost efectuate 14 lansări a câte 60 de sateliți, din cei câteva mii de sateliți care vor compune rețeaua Starlink.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău