Înalt oficial din SUA, despre pericolul unei invazii ruse în Republica Moldova: „Privim foarte atent la acțiunile lui Putin și ne pregătim”

  • 21 Februarie 10:28
Înalt oficial din SUA, despre pericolul unei invazii ruse în Republica Moldova: „Privim foarte atent la acțiunile lui Putin și ne pregătim”

Statele Unite nu au încredere în ceea ce spune liderul de la Kremlin și preferă să privească la acțiunile sale, precauția fiind atitudinea cea mai potrivită atunci când este vorba de Vladimir Putin, pentru a lua măsuri în consecință, a declarat marți un oficial cu rang înalt din Departamentul de Stat atunci când a fost întrebată de News.ro dacă SUA sunt îngrijorate de o eventuală extindere a invaziei ruse în Republica Moldova sau de un amestec al Moscovei în alegerile din această țară.

„Cred că am văzut cu toții sau am auzit de interviul recent al jurnalistului american (Tucker Carlson - n.r.) în care Putin a pretins cu mare ușurință că nu are nicio intenție de a merge în Polonia și Lituania. Cred că este foarte important să ne reamintim că la fel a fost și asigura că nu are nicio intenție de a merge în Ucraina și iată unde am ajuns”, a declarat într-un briefing de presă Yuri Kim, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, scrie News.ro.

„M-ați întrebat dacă suntem îngrijorați. N-aș spune că îngrijorați este cuvântul potrivit, dar suntem precauți și se cuvine să fim atenți, în propriul nostru interes. Încă o dată, se cuvine să privim foarte atent la acțiunile lui Putin, nu la cuvintele sale și să ne pregătim și să ne mișcăm în consecință”, a spus Yuri Kim, răspunzând la întrebarea News.ro dacă SUA sunt îngrijorate de o eventuală extindere a războiului în Republica Moldova sau de încercările de amestec al Moscovei în alegerile care vor avea loc în această țară.

„Din nou, vreau doar să subliniez că, mai degrabă decât să ne concentrăm asupra unor cazuri specifice, trebuie să privim imaginea de ansamblu și să ținem cont de faptul că Putin conduce un regim care a desfășurat un atac nemilos și nejustificat împotriva unui vecin, că toți vecinii Rusiei, sincer, dorm acum cu un ochi deschis, așa cum ar trebui”, a declarat Yuri Kim ca o concluzie a briefingului său pe care l-a susținut marți cu ocazia împlinirii, în curând, a doi ani de război în Ucraina.

„Vedeți impactul acestui lucru de peste tot, din Armenia până în Kârgâzstan”, a adăugat ea. „Așa că eu cred că ar trebui să ne concentrăm asupra acestui aspect”, a subliniat diplomatul american.

„Al doilea lucru pe care trebuie să-l reținem este că trebuie să ne implicăm cu adevărat în apărarea libertății țărilor individuale și să luăm măsuri atunci când țări precum Rusia și tirani precum Putin se angajează într-un program de ucidere a taților, de violare a mamelor și de furt de copii. Acest lucru este ceva ce nicio țară nu ar trebui să accepte și nu ar trebui să creadă că nu-i afectează propriile interese naționale”, a punctat oficialul cu rang înalt din Departamentul de Stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău